Sigurna kuća u Nišu obeležila pet godina rada

Pod ovim krovom trenutno živi 13 žena sa petoro dece. Iz različitih sredina, različitog stepena obrazovanjai i starosti, sve imaju sličnu životnu priču.

"Maltretira me kad popije, maltretira sve u kući, nasilan je, i fizički i psihički me maltretira. Meni je ovo jedino utočište gde mogu da nadjem mir", kaže žrtva porodičnog nasilja.

Uz zaštitu, krov nad glavom i obroke, tokom šest meseci boravka žrtve porodičnog nasilja ovde dobiju i psihološku i pravnu podršku. A žena koje dolaze na ova vrata sve je više.

"Za poslednjih sedam meseci na smeštaju ima žena koliko čitave prošle godine, što znači i da je nasilje u porastu, ali i da su se žene ohrabrile i više prijavljuju nasilje", kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće Niš.

Pomaka ima i u saradnji među institucijama. Tako Centar za socijalni rad već pet godina oraganizuje šestomesečne tretmane koje je do sada prošlo šezdesetak nasilnika.

"Imamo samo dva povratnika koji su ponovili u toku tretmana delo nasilja i vraćeni su tužilaštvu. Takođe od kolega iz Centra za socijalni rad nemamo informacije da je neko od počinilaca koji su prošli tretman ponovio nasilje", kaže Maja Stojanović, Centar za socijalni rad Niš.

Iako ima napretka i u radu sa nasilnicima i u osvešćivanju žrtava, utisak je da se stvari ipak sporo kreću. Podaci kažu da 75 odsto maltretiranih žena same prijave nasilje, iako okolina zna šta se dešava iza njihovih vrata, a gotovo polovina njih iz Sigurne kuće vrati se nasilnom suprugu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Kompletan tekst