Srpska zajednica u Italiji, prilozima i molitvom uz unesrećene zemljotresom

Rukovodstvo Saveza Srba u Italiji, organizacije koja ima za cilj da okupi i objedini aktivnosti svih Srba koji žive u ovoj državi, odmah je reagovalo i uputilo pismo u kome izražavaju tugu zbog nesreće, ali i konkretna pitanja o prikupljanju pomoći za unesrećene, javlja Aleksandar Zlatković za Program za dijasporu RTS-a.

Kao najefikasnije i najprikladnije, odlučeno je da se organizovano pristupi širenju poziva da bi se što veći broj Srba uključlo u pojedinačnu donaciju sredstava.

Akcija doniranja dva evra putem SMS poruka na broj 45500, podržana je plakatom sa ukrštanjem dve šake sa nacionalnim zastavama Italije i Srbije, kao simbolom saosećanja ali i zajedničkog prevazilaženja izuzetno teškog i bolnog trenutka za Italiju. Kako bi ova akcija imala što masovniji odaziv, Savez Srba u Italiji prosledio informacije svim srpskim udruženjima.

U Vićenci, centru regiona Veneto gde živi najveći broj Srba u Italiji, otišli su i korak dalje. U dogovoru sa srpskim parohom i lokolnom vlasti, ispred pravoslavnog hrama Sveti Luka u Vićenci, postavljen je i reklamni gazebo u cilju popularizacije ove humanitarne akcije.

Na dan velikog verskog praznika Velika Gospojina, iako su odmori u toku, neočekivano se okupio veliki broj Srba. Gotovo svi su pokazali želju da se priključe prikupljanju pomoći za žitelje zemljotresom pogođenog područja, i to ne samo slanjem SMS poruka, već i davanjem većih novčanih priloga.

Paroh Dalibor Đukić je pozvao vernike da i ovoga puta iskažu svoju pravoslavno-hrišćansku solidarnost sa unesrećenima u državi, u kojoj ne samo da su dobro primljeni, već je pokazala i solidarnost sa srpskim narodom i državom kada je bio pogođen katastrofalnim vremenskim nepogodama.

U razgovoru sa pojedinim Srbima koji su se ovom prilikom okupili u pravoslavnom hramu, doznajemo da su ovom danu sveće gorele i za poginule u zemljotresu, a reči i misli molitve bile su posvećene, kao potpora, svim Italijanima koji su u ovom zemljotresu pogođeni gubitkom, bolom i patnjom.

Dejan Kusalo, poverenik za humanitarne aktivnosti Saveza Srba u Italiji, ističe da je na insistiranje okupljenih, u Vićenci prikupljena određena novčana suma koja je odmah uplaćena na namenski žiro račun Regiona Lacio kao i da se zbog interesovanja i inicijative Srba koji žive u Regionu Veneto razmatra mogućnost organizovanja masovnije humanitarne akcije po povratku srpske dijaspore sa godišnjih odmora, i da će se akciji priključiti i Srbi iz Trsta, Udina, Milana …

Vredno pomena je i to da je iskazana solidarnost srpske zajednice privukla određenu pažnju kako žitelja Vićence, tako i lokalnih medija, koji su izveštavali o akciji pomoći.

Kako sami ističu, Italijani su bili izneneđeni i zahvalni svojim sugrađanima srpskog porekla na iskazanoj podršci.

Savez Srba u Italiji poziva sve one koji bi većim novčanim prilozima želeli da pomognu žiteljima ugroženih područja u Italiji, to mogu da obave na namenski žiro račun : IT 60 P 02008 05255 000104428939.