Home DijasporaAustralija Sabor za ponos srpske zajednice

Sabor za ponos srpske zajednice

by Urednik
Vesti
ODUŠEVILI PUBLIKU: Igrači Boniriga i KUD Karađorđe sa koreografima Stankom Dimitrijevićem (desno) i Aleksandrom Popovićem

Učesnici i posetioci Sabora srpskog folklora, koji je održan prošle subote u sali Crkvene opštine Sveti Sava u Grinzborou, i dalje rado “premotavaju film“ sa ove uspešne manifestacije.

Dobro raspoloženje i dalje struji od Melburna do Sidneja, a sređeni utisci sa nezaboravne večeri se prepričavaju.

Zajednički nastup folklornih grupa iz Boniriga i KUD Karađorđe, pod nazivom “Nunta in Isakovo“, po oceni velikog broja prisutnih gledalaca, desetak izvođačkih grupa i koreografa, bio je najbolji nastup na festivalu srpske tradicije.

Seniori Ravanice iz Karum Daunsa izveli su igre iz Srbije, koreografiju Savke Živanić

– Zaista mi se svideo zajednički nastup dve folklorne grupe iz Sidneja. Koreografija je bila prelepa. Sem toga, to je bila priča o svatovima i svadbenim običajima, a ne samo igra. To do sada nisam imala prilike da vidim uživo, samo preko jutjuba – iskreno će Desanka Desa Ogrizović, koreograf Morave iz Sent Albansa.

NAJMLAĐI UVEK NAJSLAĐI: Igre iz Šumadije u izvođenju dečije grupe (do sedam godina) Karađorđa iz Rokbenka, koreografija Emilije Savić

Slobodan Benđo, osnivač Akademije Benđo, smatra da su dva sidnejska folklorna društva treba da budu uzor, kako gajiti međusobne odnose i zajedničkim radom podizati lestvicu kvaliteta.

Društvo Karađorđe iz Rokbenka sa koreografom

– Izvođenje vlaških običaja, udruženih snaga Boniriga i KUD Karađorđe, dobar je primer kako treba da se radi. Na sceni ne treba da bude rivalstva, već društva treba da rade zajednički – kaže Slobodan.

Devojke iz Šumadije Kizboro sa koreografom Nikolom Jovićem

A, do ideje zajedničkog nastupa društva iz Sidneja su došla još pre dve-tri godine, sa namerom da imaju kombinovanu igru. Kako je to imalo odličan odjek, ponovili su to i ove godine sa novom koreografijom.

Grupa igrača Šumadije iz Kizboroa

– Bilo je nam je drago što možemo da se družimo i sarađujemo sa Boniringom, ne samo zbog nas u društvu i roditelja, već pre svega zbog dece. Što se tiče koreografije i nastupa stvarno je bilo super, jer pored igre tu su i pesma i gluma. Ovu koreografiju smo izveli u Melburnu drugi put, a premijerno izvođenje je bilo u avgustu u Bonirigu, na Festivalu srpskog folklora – priča nam Natalija Bulatović, predsednica KUD Karađorđe iz Sidneja.

NAJLEPŠE JE NA SCENI: Slobodan Benđo nastupio sa igračima iz Akademije

Ona dodaje da je njima bilo izuzetno bitno da sva deca iz društva nastupaju, a da kada je to dogovoreno, svi su bili kao jedno.

Devojke iz Akademije Benđo u raskošnim nošnjama

Svi izvođači s kojima smo imali prilike da saberemo utiske nakon Sabora, njih sedam, složili su se u oceni da je ovogodišnja manifestacija u Grinzborou bila odlično organizovana, sa sjajnim programom i izuzetnim domaćinima iz CO Sveti Sava i folklorne grupe Avala.

SRPSKA LEPOTA: Devojke iz pete grupe Morave iz Sent Albansa

– Domaćini su nas lepo dočekali, ugostili nas, program je bio odličan, i zaista smo se lepo proveli. Naša folklorna grupa Karađorđe, pri Crkvi svete Petke u Rokbenku, predstavila se sa najmanjom i najstarijom grupom. Bilo je oko 35 dece. Bila je to odlična prilika da se upoznaju s vršnjacima i da igraju zajedno, dok se stariji druže – kaže za “Vesti“ otac Milić Rakić iz crkve Sv. Petka u Rokbenku.

Morava iz Sent Albansa igrala je “Devojačko šopsko nadigravanje“

Folklorna grupa Šumadija iz Kizboroa se gostima predstavila s dve grupe, prvom i četvrtom, u kojima je igralo preko 40 dece i mladih. Predsednik društva Ljuba Stanković kaže da je sve bilo na najvišem nivou.

“Pastirske igre“ u izvođenju četvrte grupe Morave iz St. Albansa

– Bilo je predivno. Pre svega, program je bio bogat. Za mene ti naši festivali nikad ne mogu da budu loši, sve zavisi od toga ko u čemu uživa. Ja najviše uživam u programu, a tako je bilo i na Saboru, mada je i hrana bila odlična, a domaćini za svaku pohvalu – dodaje Stanković.

Kud Karađorđe iz Sidnej izvodi “Igre iz Budžaka“ (Stara Planina), koreografija Aleksandra Popovića

Komplimenti stižu i od Ljubiše Uzura, predsednika Omladinskog kluba Branko Radičević iz Džilonga.

– Sve je bilo baš fino organizovano. Raduje me naročito što je bilo mnogo ljudi, mislim da su rekli oko 1.000, tako da je i program trajao do 10.30 uveče. Bilo je super, hrana i piće, sve je bilo dobro. Naši igrači Omladinskog kluba Branko Radičević iz Džilonga, koje uči Slobodan Benđo, predstavio se sa dva kola. Inače odgledali smo ceo program, od početka do kraja. Posebno mi se svidela Slobina grupa, Akademija Benđo, i grupa iz Boniriga. I jedna i druga deca su savršeno odigrala – kaže nam Uzur.

Slobodan Benđo smatra da je Sabor bio najveći festival u Melburnu.

– Odlično je bilo. Fino su nas primili, bilo je dosta dece, tako da mogu da kažem da smo se ponovo vratili u životu nakon korone. Program je bio izuzetno kvalitetan, ansambli su bili odlični. Deca su zadovoljna prijemom od strane Crkvene opštine i svojim nastupom. Ujedno su imali prilike da se druže s drugom decom i drugim grupama, kao i da se uporede sa njima. Najviše su voleli da se druže sa grupama iz Sidneja, jer su oni za njih novi. Smatram da je uvek dobro kad dođu grupe sa strane, jer obogate program, razmene se iskustva, stvore se nova prijateljstava i vidi se nešto novo na sceni i u koreografijama. To obogati festival – smatra Benđo.

I za Desanku Ogrizović je ovo bila prilika da se upozna s drugim koreografima i da razmeni iskustva.

– Bilo je super. Kako mi je prvi put da idem na ovako veliki događaj, zaista je bilo prelepo. Mi smo nastupili sa tri sastava i mogu da istaknem naše profesionalce iz pete grupe, koji su izveli koreografiju Marijane Đukić – ističe Ogrizović, uz napomenu da je iz Sent Albansa nastupilo preko 50 igrača – od dece do seniora.

I članovi KUD Karađorđe su se vratili u Sidnej sa osmesima.

– Drago mi je što su nas iz Avale pozvali i što smo bili u prilici da se odazovemo pozivu. Bilo je super, bilo je veselo, a deca su bila zadovoljna. Društvo je, kao i uvek, bilo odlično, a organizacija dobra – iskreno će Natalija Bulatović, predsednik KUD Karađorđe iz Sidneja.

U “Ravanici“ oduševljeni

Folklorna grupa Ravanica iz Karum Daunsa se predstavila igrama iz Srbije, u izvođenju seniorskog ansambla, u kojem najstariji izvođač ima 60 godina.
Koreograf ove grupe, popadija Marija Vlajić oduševljena je celokupnim događajem.

– S obzirom na to da smo se nekako odvikli od ovakvih okupljanja, prva reakcija je bila „vau, koliko ljudi!“ Ali, mogu da kažem da su i deca i stariji, svi koji su nastupali, bili fantastični. Mislim da je bilo dobro organizovano. Znam da je teško svima ugoditi, posebno ako ima puno ljudi, tako da verujem da su organizatori imali pune ruke posla. Ali, atmosfera je bila fantastična, sve je bilo divno, a svi su bili raspoloženi – kaže Marija.

Alal vera, domaćini!

Slobodan Benđo se zahvalio na gostoprimstvu i u svoje ime i u ime njegovih igrača iz Akademije.

– Pohvalio bih Crkvenu opštinu Sveti Sava i folklornu grupu Avala koji su dobro organizovali Sabor. To je bio ogroman skup i trebalo je to zaista izneti sa ljudstvom. Bili su dobri domaćini, pokazali su divno gostoprimstvo. Bili smo dobro prihvaćeni, vodili su računa o nama, za kraj smo dobili i poklone. Zato bih želeo, pre svega, da se zahvalim ocu Čedomiru i Upravnom odboru koji su nas pozvali na ovu manifestaciju, jer smo retko pozvani na manifestacije u klubovima srpske zajednice. Ali, rado se odazivamo na svaki poziv. Inače, najčešće nastupamo na međunarodnim festivalima – kazao je Benđo.

Predstojeći događaji u Melburnu

29. oktobar – Festival folklora društva Šumadija iz Kizboroa. Pozvani su Bugari, Grci, Akademija Krug iz Sidneja, grupe iz Kanbere i Adelajda, kao i sve grupe iz Melburna. Program se organizuje u crkvenoj sali u Karum Daunsu.
30. oktobar – Proslava crkvene slave Crkve sveta Petka u Rokbenku.
5. novembar – Trofejsko veče folklornog društva Morava iz Sent Albansa.
26. novembar – Trofejsko veče u Omladinskom klubu Branko Radičević u Džilongu.
Krajem novembra – Crkvena slava u Crkvi sveti kralj Stefan Dečanski u Karum Daunsu.

Original Article

Related Posts