Ropstvo gore od turskog

U GRAčANICI ODRŽANA VIDOVDANSKA LITURGIJA, A NA GAZIMESTANU SLUŽEN PARASTOS KOSOVSKIM JUNACIMA

ROPSTOVO GORE OD TURSKOG

• Sveti knez Lazar i naši sveci položili su živote braneći svoju veru i zemlju, neka to bude i danas nama pouka, rekao patrijarh Pavle • Vladika Artemije istakao da „bez Kosmeta nema pravoslavlja i države, jer bez krsta nema večnog, a bez vode nema zemaljskog života“

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana juče je u porti manastira Gračanica služio njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Artemija, episkoga lipljana Teodosija, umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve. Liturgiji je prisustvovalo i nekoliko stotina Srba koji su za ovu priliku stigli iz svih krajeva Kosmeta, kao i unutrašnjosti Srbije.
Vladika Artemije u besedi je rekao da su minulih pet godina na Kosovu i Metohiji bile teže od turskog ropstva, jer se za vreme Turaka moglo slobodno kretati i odlaziti u bogomolje što danas nije slučaj.
– Bez Kosmeta nema pravoslavlja i države, jer bez krsta nema večnog, a bez vode zemaljskog života – rekao je vladika Artemije.

Anonimne pretnje Albanaca

Srbe iz Gračanice i one koji su pristigli iz svih krajeva pokrajine zabrinjava nezvanična pretnja za sada još uvek nepoznate albanske organizacije, koja je u gradovima širom Kosova najavila „krvavi Vidovdan“.
– Ne treba se pribojavati takvih priča, jer lično smatramo da od toga neće biti ništa – kaže za „Vesti“ američki vojnik u sastavu Kfora i dodaje da on nije video nikakve letke o kojima pričaju Srbi u Gračanici.

Na Gazimestanu, nedaleko od Prištine, u ranim poslepodnevnim satima, služen je parastos kosovskim junacima. Patrijarh srpski Pavle posle službe rekao je da se „nalazimo na mestu gde su sveti knez Lazar i naši sveci položili svoje živote, ne idući da otimaju tuđe nego da brane svoje i ne da nekome nameću svoju veru nego svoju da brane.
– To je ono što je kroz vekove činilo da ovaj dan bude u svesti i srcima našeg naroda. Neka to bude i danas i nama pouka i put kojim treba da idemo i branimo slobodu. Sa svešću da je ona potrebna svima – rekao je patrijarh Pavle.
Parastosu su prisustvovali i pojedini predstavnici kosmetskih Srba, među kojima su bili članovi Predsedništva Skupštine Kosova i Metohije, Oliver Ivanović, Gojko Savić, lider SPOT-a Momčilo Trajković, savetnik u kabinetu šefa Unmika za povratak Nenad Radosavljević.
Jake snage Kfora su obezbeđivale Gazimestan, a međunarodna i kosovska policija duž saobraćajnica u pravcu ka Prištini i Gračanici i ka Kosovskoj Mitrovici kontrolisala saobraćaj, a po završetku parastosa jedan putni pravac bio je blokiran.