Odlikovani Srbi iz rasejanja

U PALATI FEDERACIJE NA NOVOM BEOGRADU

ODLIKOVANI SRBI IZ RASEJANJA

Istaknutim pojedincima iz svetskog rasejanja, koji su svojim radom doprineli ugledu otadžbine i svog naroda u inostranstvu, preksinoć su u Palati federacije na Novom Beogradu uručena visoka priznanja državne zajednice SCG. Odlikovanja je po ukazu predsednika SCG Svetozara Marovića uručio ministar za dijasporu Vlade Srbije Vojislav Vukčević, zahvalivši laureatima koji su proslavili ime Srbije u svetu.
– Mi mislimo da svi u dijaspori treba da budete nagrađeni, a ono što smo propustili sada nadoknadićemo u sledećoj prilici – poručio je Vukčević.

Signal za povratak kući

Zahvaljujući na odlikovanjima, većina laureata je istakla da ih deli sa svojim sunarodnicima u rasejanju: „Smatram da ima zaslužnijih od mene da budu odlikovani, a ovo priznanje prihvatam u ime svih Srba iz Nemačke, koji su takođe dali veliki doprinos očuvanju identiteta i povezivanju sa maticom“, rekao je Predrag Rakočević.
Milisav Mića Aleksić je naglasio da je nagrada koju je dobio priznanje i svim građanima SCG u Francuskoj, dok je Žarko Mijailović izrazio očekivanje da će odličje koje je njemu uručeno biti „signal drugoj generaciji u dijaspori da se vraća kući“.

Za zasluge u negovanju srpske baštine Orden Vuka Kardžića Drugog stepena uručen je Radomiru Putnikoviću iz Londona, a Predragu Rakočeviću (Štutgart), za doprinos očuvanju srpskog ideniteta u svetu i povezivanju sa maticom. Isto priznanje dobio je i književnik đorđe Nikolić iz čikaga, kao i veliki zadužbinar iz Klivlenda Aleks Mačeski, koji nije prisustvovao uručenju nagrade.
Nenad Janićijević (Klivlend) postao je laureat medalje „čovekoljublje“, za veliku humanitarnu pomoć otadžbini. Nosioci iste medalje su i humanista, pronalazač i vlasnik fabrike visoke tehnologije iz čikaga Mladen Selak, kao i uspešni biznismeni Milisav Aleksić (Francuska) i Žarko Mijailović (Nemačka).

Sunce otadžbine

Nenad Janićijević je podvukao da odlikovanje prima u ime svih američkih Srba „koji su pomogli naš napaćeni narod“, kao i u ime istočnoameričke eparhije SPC i vladike Mitrofana „za pomoć u distribuciji donacija do srpskih zemalja“. Mladen Selak je konstatovao „da sunce tuđeg neba ne greje kao sunce otadžbine“, a Slobodan ćuk je naglasio da ga odličje obavezuje na nove naučno-istraživačke poduhvate, dok je đorđe Nikolić izrazio očekivanje da će „Srbija ponovo dobiti Nemanjićki sjaj koji je izgubila pre 60 godina“.

Odličje za oblast pronalazaštva uručeno je naučniku i vlasniku fabrike „Tesla – Co““ iz Irvina, iz SAD, profesoru Slobodanu ćuku. Za negovanje veza srpskih iseljenika i otadžibine Orden Nemanje Drugog reda pripao je humanisti i biznismenu iz čikaga Branku Tupanjcu, koji takođe iz opravdanih razloga nije bio prisutan.