Ravnogorci će dobijati boračke penzije, dok će njihovi potomci imati pravo na vojnu invalidninu

SKUPŠTINA SRBIJE IZJEDNAčILA PRAVA PARTIZANA I RAVNOGORACA

čETNICIMA SPOMENICA

• Ravnogorci će dobijati boračke penzije, dok će njihovi potomci imati pravo na vojnu invalidninu

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili Zakon, koji je predložio SPO i kojim se izjednačavaju prava pripadnika partizanskog i ravnogorskog pokreta. Ovim zakonom su preživeli pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su se u Drugom svetskom ratu borili pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, izjednačeni u pravima sa partizanima, tako da će ubuduće oni imati pravo na boračke penzije, invalidnine, ali i ravnogorsku spomenicu 1941. godine.
Prava po ovom zakonu imaće i svi članovi narodnooslobodilačkog rata kako u matici tako i u dijaspori, bez obzira na to da li su osuđivani za učešće u borbama protiv partizanskih odreda. Osim toga biće im obezbeđena i materijalna nadoknada iz republičkog budžeta, a njihovi potomci takođe će imati pravo na vojnu invalidninu.

SPS: Istorijska nepravda

Predsednik GO socijalista Ivica Dačić kaže da blanko priznanje ravnogorskom pokretu da je antifašistički nanosi veliku istorijsku nepravdu.
– četničkog pokreta i Draže Mihailovića odrekli su se svi, od kralja Petra Drugog Karađorđevića, do čerčila, Ruzvelta i svih drugih u antifašističkoj koaliciji. Biće veoma zanimljivo videti kako će se objasniti to da je Pavle đurišić dobio gvozdeni krst od Hitlera, a po ovom zakonu bi mogao da bude antifašista – istakao je Dačić.

Usvajanjem ovih izmena zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, pripadnici četničkog pokreta Draže Mihailovića posle skoro 60 godina biće po svemu izjednačeni sa partizanima.
Braneći ove izmene zakona, unuk Draže Mihailovića, funkcioner SPO-a Vojislav Mihailović objasnio je da je suština u tome da zakon potvrdi da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta i da pripadnici i potomci oba pokreta dobiju ista prava. Pripadnost četničkom pokretu dokazivaće se uz dva svedoka.
Ovaj zakon nisu podržali samo poslanici Socijalističke partije Srbije i tri poslanika Socijaldemokratske partije.

SVE MANJE DRAŽINIH VOJNIKA

U Srbiji nema više od dve stotine preživelih pripadnika vojske generala Dragoljuba Mihailovića koji bi mogli da ostvare pravo na boračku penziju, procenjuje Vučko Ignjatović, predsednik političke organizacije Ravnogorski pokret.
– Samo ja poznajem šezdesetak pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, pa ćemo njima i ostalima pomoći da se prijave nadležnoj komisiji. Neophodan je i zakon o rehabilitaciji, jer se pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini ne mogu izjednačiti sa komunistima koji su ustanak pretvorili u građanski rat u Srbiji – kaže sagovornik „Vesti“. Istoričar Kosta Nikolić smatra da nema više od 1.000 korisnika prava na izjednačavanje sa borcima NOB-a.

Nema penzije bez gramatike

Ravnogorski pokret je podneo prvi zahtev za dodeljivanje penzije Ivku Jovanoviću (83) iz Požege, jednom od najstarijih ravnogoraca u Srbiji. On je nakon Drugog svetskog rata kao komandant bataljona generala Mihailovića osuđen na dugogodišnju robiju, a po izlasku na slobodu, vlasti su mu onemogućile da se zaposli i ostvari civilnu penziju.
– Odštetni zahtev za nepravdu nanetu Ivku Jovanoviću je iznosio 100.000 evra, ali ga je Vrhovni sud vratio, uz obrazloženje da sadrži gramatičke i slovne greške, napominje Ignjatović.

– Veći broj od tog devalvirao bi zakon, pa bi trebalo konsultovati istorijske arhive kako bi se utvrdilo ko je zaista bio borac ravnogorskog pokreta – kaže Nikolić. On napominje da su ravnogorci preko opština u čačku i Užicu već ostvarili svoja boračka prava, pa bi komisije trebalo da se formiraju na lokalnom nivou.
– U malim sredinama se zna ko je gde bio tokom rata, ističe Nikolić, i dodaje da će nove zakonske odredbe ukazati na to da je vlast najodgovornija za određivanje ko je ratni zločinac, a ko heroj – reako je sagovornik „Vesti“.