Premijer obecao pomoc dijaspori

Dragiša Pešic, predsednik Vlade SR Jugoslavije porucuje da je spreman da se licno angažuje na rešenju problema i na uklanjanju blokade „Fonda dijaspore za maticu“, jer po njegovoj oceni „trenutna situacija nanosi veliku štetu“.
– Nelogicno je da zemlja koja nastoji da privuce što veci broj stranih investitora i donatora, sama sebi blokira sredstva koja dobija od svojih ljudi i od cista srca – istice u specijalnoj izjavi za „Vesti“ savezni premijer Pešic i naglašava:
„Sama inicijativa i osnivanje Fonda je znacajan i konkretan prilog u našim nastojanjima da obnovimo i reformišemo zemlju, o cemu govori i visoka suma od sedam miliona nemackih maraka koju su naši sunarodnici u rasejanju odvojili od svojih prihoda i namenili domovini. Verujem da postoji raspoloženje u našoj dijaspori za još vecu i znacajniju podršku demokratskim i ekonomskim procesima u zemlji, kao i njihov interes da investiraju u privredu kroz konkretne projekte“.
Predsednik jugoslovenske vlade izražava i ocekivanje „da ce se interesovanje dijaspore za ucešce u privrednom životu domovine povecati kad se intenzivira privatizacija“, i podvlaci da se Savezna vlada „programski odlucila za institucionalno i sistematsko održavanje veza sa dijasporom jer je to obostrani interes“.

Uskoro odgovor

U jugoslovenskom Ministarstvu inostranih poslova su obecali da ce citav slucaj biti detaljno ispitan i da nema razloga da se bilo šta krije od javnosti. Vec naredene nedelje „Vestima“ ce, kako su obecali u MIP, biti pružen iscrpan odgovor o ovom problemu.

– Zato je i najavljeno osnivanje posebnog komiteta Savezne vlade za dijasporu, uz aktiviranje vec postojecih mehanizama komunikacije. To je naš nacionalni interes kome se vrlo efikasno mora izaci u susret, a Savezna vlada ce u najhitnijem roku preduzeti sve mere da se to ostvari. Da bi se ostvarenju tih ideja dao pravi zamah, pre svega treba ukloniti sve administrativne prepreke, kao što je ova koja blokira rad „Fonda dijaspore za maticu“.
– Ideje o saradnji koje iznose predstavnici dijaspore za nas su veoma zanimljive i njihovoj realizaciji treba pristupiti što pre, pogotovo kada je rec o humanitarnim akcijama, kakva je, recimo, osnivanje narodnih kuhinja – porucuje jugoslovenski premijer Dragiša Pešic.