Nas covek jedini stranac – poslanicki kandidat u Donjoj Saksoniji

Gradic Frideburg, u nemackoj pokrajini Donja Saksonija, bio je prošlog vikenda sav u znaku kampanje za izbore koji su zakazani za 9. septembar na pokrajinskom i komunalnom nivou.
Naš ugledni lekar dr Dušan Vasiljevic kandidovao se na tim izborima kao jedini stranac u celoj Donjoj Saksoniji, a na njegov predizborni skup došlo je oko dve stotine ljudi, medu kojima su bili i predstavnici Bundestaga i pokrajinskog parlamenta u Hanoveru. U publici je bilo dosta naših ljudi koji žive u tom delu Nemacke.
Dr Vasiljevic je na listi Socijaldemokratske partije Nemacke (SPD). NJegov izbor podržalo je izmedu ostalih i Udruženje za toleranciju.
U govoru koji je održao na predizbornom skupu, on je posebno naglasio pozitivan odnos svojih zemljaka prema nemackoj sredini i pri tom detaljno opisao aktuelnu situaciju u oblasti jacanja ekonomskih veza izmedu Nemacke i Srbije. Na velikom ekranu prikazan je sadržaj kompakt diska koji je izradila Vlada Srbije o mogucnostima i potrebama za strana ulaganja.
Govoreci o zajednickom životu u nemackoj sredini, dr Vasiljevic je posebno naglasio spremnost svojih zemljaka da se što bolje uklope u nju rekavši: „Mi smo integrisani u Nemackoj, ali se ne utapamo u novu sredinu jer istovremeno cuvamo našu kulturu i obicaje. Prilagodavanjem ovdašnjem nacinu života, mi svojim posebnostima doprinosimo raznolikosti“.
Ovaj predizborni skup bio je inace deo Festivala kulture u Frideburgu, a u kampanju dr Vasiljevica bio je ukljucen i tradicionalni muzicki i gurmanski program kojim su biracima približene neke od specificnosti zemlje porekla njihovog sugradanina i kandidata.

Brojni angažmani

Dr Dušan Vasiljevic je kao stomatolog ujedno i jedan od vodecih strucnjaka u Nemackoj u oblasti implantacije (ugradivanja zuba u vilicu). Nosi titulu ambasadora Svetskog udruženja implantologa, a kao gostujuci profesor predavao je studentima u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu. U Bremenu je vec desetak godina predsednik Crkvene opštine i clan Glavnog odbora Srednjoevropske eparhije, a u poslednje vreme se mnogo angažovao i kao predsednik ogranka Demokratske stranke u Nemackoj.