Predsednik SRJ o buducnosti Federacije

Još malo strpljenja i mislim da možemo sa razlogom i sa puno optimizma reci da se Srbija i Crna Gora nalaze pred jednim svojim novim pocetkom u istoriji zajedništva Srbije i Crne Gore, Srba i Crnogoraca koja nikad nije bila prekinuta i nikad dovedena u pitanje – izjavio je sinoc dr Vojislav Koštunica, predsednik SR Jugoslavije na redovnoj konferenciji za novinare u Palati federacije.

Evropska unija nije preuzela ingerencije savezne države, vec EU podržava opstanak SRJ ne samo zarad naše države, nego i radi mira i stabilnosti na Balkanu a to znaci i u Evropi. SRJ, sastavljena od dve federalne jedinice, ide u pravcu Evrope, a EU podržava opstanak zajednicke države i zarad toga da virus referenduma ne zakaci i neku od clanica EU koje nisu otporne na pojave separatizma i terorizma, a tih pojava u Evropi i medu clanicama EU ima, ocenio je predsednik Koštunica.

– Ni u Crnoj Gori, ni u ostatku Jugoslavije, kada je o ovom pitanju rec, ne sme da bude ni pobednika ni pobedenih, a iznad svih stranackih, politickih i licnih razloga mora stajati jedan osnovni, najosnovniji razlog – to je država. Tim se rukovodimo i kada kažemo da ima prostora za poboljšanje platforme iza koje stoje DOS i koalicija „Zajedno za Jugoslaviju“. Ta platforma se može menjati kada je rec o dislokaciji pojedinih državnih institucija ili ministarstava. Zašto bi sve bilo koncentrisano u Beogradu? Sve savezne institucije ne moraju biti u prestonici.

Promena može biti i kada je rec o dodatnim mehanizmima zaštite prava manje federalne jedinice Crne Gore u Saveznoj skupštini i kada je rec o utvrdivanju i još jednoj proveri narodne volje u nekom razumnom roku, ali ne kracem od pet godina, pa najzad i kad je rec o samom nazivu države – naglasio je predsednik SRJ.

Govoreci o sudenju bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševicu pred Haškim tribunalom, predsednik Koštunica je ocenio da se ovaj sud malo cega pridržava, ukljucujuci i vlastita pravila i da on u svom delovanju pokazuje elemente revolucionarnog suda. Ipak, on ne radi brzo zato što je njegov zadatak da piše istoriju, a istorija se ne može brzo pisati.

– Mi moramo uciniti sve, kao država, da na pisanje te istorije uticemo. U Hagu se ne odvija ni sudski proces, ni pozorišna predstava, niti nekakav medijski spektakl. Sve je to nevažno u odnosu na pisanje, odnosno nametanje jedne interpretacije istorije. I optužba i optuženi vode prevashodno istorijsku raspravu. Zato je važno doci do istorije, odnosno do jedne uravnoteženije slike o prošlim dogadajima – kazao je predsednik Koštunica.

– Nisu u pravu oni koji tvrde da je sudenje Miloševicu sudenje kao svako drugo i da je dok je Miloševic bio u Beogradu to bio naš problem, a sada, kada je u Hagu, to više nije naš problem. Miloševic i dalje ostaje naš problem i to onako kao što naša prošlost ostaje naš problem – ukazao je predsednik SRJ. Naglasio je da je njegovo uverenje da u Hagu država ne treba da brani Slobodana Miloševica, vec sebe i svoje interese.

——————————————————————————–

Uskoro zakon o saradnji sa Hagom

Saradnja sa Hagom se ne može izbeci, ali za našu buducnost je bolje da ona bude pravno utemeljena, izjavio je juce predsednik Koštunica, najavljujuci da ce biti postignut konsenzus izmedu Beograda i Podgorice oko donošenja zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

——————————————————————————–

VJ ne štiti Mladica

Vojska Jugoslavije ne štiti generala Ratka Mladica. On se ne nalazi na teritoriji naše zemlje – potvrdio je juce predsednik SRJ.

——————————————————————————–

Ko obezbeduje predsednika SRJ

Nije tacno da savezni MUP ne ucestvuje u mom obezbedenju i ne postoji bilo šta sporno u komunikaciji izmedu mene i saveznog ministra policije, izjavio je predsednik Koštunica.

——————————————————————————–

Nece prisustvovati sednici Predsedništva DOS-a

Trudim se da se što manje pojavljujem u ulozi predsednika partije, ali ko god da bude na sednici Predsedništva DOS-a on ce predstavljati stranacke stavove, rekao je juce predsednik Koštunica zamoljen da kaže ko ce predstavljati DSS na današnjem sastanku Predsedništva DOS-a.