Poziv turoperaterima iz dijaspore

Poziv turoperaterima iz dijaspore

Dođite na Sajam u Beograd!

Ministarstvo dijaspore, Kongres srpskog ujedinjenja i Agencija za razvoj malog preduzetništva nevladine organizacije USAD organizuju dolazak srpskih turoperatera i turističkih agencija na Sajam turizma koji će se održati u Beogradu od 19. do 22. aprila.

– Ministarstvo dijaspore će upravo na Sajmu turizma zakupiti štand od 120 kvadrata na kome će moći da se predstavi 30 do 50 srpskih turoperatera i turističkih organizacija koje rade širom sveta – objašnjava za „Blic Evropu“ Edita Krunić, potpredsednik Kongresa srpskog ujedinjenja i savetnik za razvoj turizma u Srbiji pri USAD.

Ona tvrdi da u svetu ima više od 200 turoperatera i turističkih agencija čiji su vlasnici Srbi za koje smatra da su pravo neiskorišćeno blago , kao i da su te agencije upravo energija koja može da u Srbiju dovede ne samo srpsku dijasporu, već i strane turiste.

– Mi se nećemo truditi da se na našem štandu predstavi svih 200 turoperatera i agencija, već ćemo gledati da dovedemo najeminentnije turooperatere koji će se na Sajmu turizma pre svega predstaviti, ali i upoznati sa turističkom ponudom Srbije. Nama je cilj da naši najbolji turoperateri posle Sajma u svojim ponudama širom sveta imaju i srpske destinacije. Moj lični cilj, kao savetnik u USAD, jeste da turistička ponuda Srbije bude u ponudi kod svih turoperatera i turističkih agencija širom sveta, kao što je sada slučaj sa Hrvatskom, čija turistička ponuda, na primer, može da se nađe u svim turističkim agencijama širom SAD – navodi Krunić.

Prema njenim rečima, Srbija je interesantna turistička destinacija, jer je još neotkrivena, a turisti su uvek u potrazi za nečim novim, neiskvarenim, neiskomercijalizovanim i nečim što je pristupačno svakom džepu.

– Za turizam se smatra da je jedna od šest ključnih privrednih grana bitnih za razvoj Srbije. Ima komparativnu prednost i u odnosu na ostale zemlje, a u poslednjih nekoliko godina u Srbiji otvaraju se novi hoteli, kućne radinosti, turističke atrakcije. To pokazuje da je naš narod i u najtežim ekonomskim uslovima uspevao da pokrene biznis. Trenutno učestvujem u projektu klasifikacije smeštaja u selima zapadne Srbije. Vrlo sam ponosna kad vidim sa koliko kreativnosti su naši ljudi tamo napravili divne smeštajne kapacitete, koje stranci treba da vide – naglašava Krunić.

Krunić dodaje da se pozivaju svi naši turoperateri i turističke agnecije koje rade u svetu da se prijave Ministarstvu dijaspore, gde će popuniti formulare, a na osnovu kojih će se izvršiti procena ko može, a ko ne da učestvuje na štandu ministarstva na Sajmu turizma.

info@mzd.sr.gov.yu