POŠTO SPS?

POŠTO SPS?
Podržavajući izbor Ivane Dulić-Marković, vodeći ljudi SPS Dačić i Anđelković obezbedili sebi mesta u međunarodnim institucijama
Dačićevi socijalisti su dobro naplatili podršku Ivani Dulić-Marković – članstvom u pojedinim međunarodnim organizacijama koje je srpski parlament nasledio od saveznog, raspadom SCG, saznaje Kurir od izvora bliskog SPS. Kako nam je rečeno u Skupštini, dnevnice za poslanike koji budu izabrani za članove tih institucija kreću se i do 200 evra, plus putni troškovi i smeštaj u luksuznim hotelima!

Kako tvrdi izvor Kurira, poslanik SPS Živorad Smiljanić, koji je ujedno i predsednik opštine Apatin, prvi je „prodao“ svoj glas za 10 miliona dinara, a kupio ga je lično ministar finansija Mlađan Dinkić!
– Dinkić je došao na sednicu poslaničkog kluba SPS i pred svima obećao Smiljaniću 10 miliona dinara. Smiljanić je rekao Dinkiću da mu je potreban novac kako bi završio neki projekat u Apatinu, a ovaj mu je odgovorio: „Imaš ih“ – kaže sagovornik Kurira.

Naš izvor još kaže da se Ivica Dačić dogovorio o mesto u Savetu Evrope, dok je Zoran Anđelković Baki „kibicovao“ OEBS, dodajući da je već „pao dogovor sa predsednikom Skupštine Predragom Markovićem, koji odlučuje o tome“. Živorad Smiljanić u izjavi za Kurir kaže da nije tačno da je tražio 10 miliona dinara.

– Dobio sam mnogo veće pare! Šta vi mislite, da bih se ja prodao za tako sitan novac?! Dobio sa 164 miliona, a i pet miliona evra od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj za opštinu. Apatin je jedina opština s takvim investicijama – kaže Smiljanić.


Neobavešten

Milorad Vučelić kaže da „prvi put čuje“ da je dobio mesto u Interparlamentarnoj uniji.
– Znam da će stranka dobiti neka mesta u tim institucijama, ali ne znam da ću to baš biti ja – kaže Vučelić.
Upitan da li se zbog toga noć pred glasanje za Dulićevu šetao s premijerovim šefom kabineta Aleksandrom Nikitovićem, Vučelić odgovara:
– Šta koga briga s kim se ja privatno šetam! To su moje privatne stvari i ja nisam glasao za Dulićevu!

On, međutim, kaže, da nije zbog toga glasao za Dulićevu, već zbog procene da ne treba rušiti Vladu. Upitan da li mu je Dinkić ipak dao još tih 10 miliona, Smiljanić odgovara da su to „priče za malu decu“.
– Tačno je da Dinkić dolazi na sednice poslaničkog kluba, kao i ostali ministri. Tražio sam novac za završetak nekih projekata, ali to nema veze sa mojim glasanjem – kaže Smiljanić.

Zoran Anđelković takođe demantuje da je napravljen dogovor o tome da dobije mesto u OEBS.
– Glasali smo za Dulićevu jer na mestu vicepremijera neće moći da uništava srpsku poljoprivredu. Sada raspolaže sa, eventualno, jednim fikusom i jednim vozačem – kaže Anđelković. Upitan da li mu je, ipak, nuđeno mesto u OEBS, on kaže da nije, ali da nema ništa protiv ako bude.

– Ne znam ko će biti određen. To pitajte predsednika Skupštine. Znam samo da je Milorad Vučelić dobio mesto u Interparlamentarnoj uniji – kaže on. Ivica Dačić juče nije odgovarao na pozive.