PANAJOTIS VLASIADIS – GENERALNI DIREKTOR JUBANKE

PANAJOTIS VLASIADIS – GENERALNI DIREKTOR JUBANKE

DOŠLI DA OSTANU

Grčka Alpha banka, kupovinom Jubanke za 152 miliona evra, tek planira velike bankarske, ali i poslove sa privredom Srbije.

Prodajom Jubanke grčkoj velikoj grupi Alpha banke za 152 miliona evra, država Srbija je, konačno, odlučnije rešila da nastavi sa daljom reformom bankarskog sistema i njegovom privatizacijom. Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini Jubanke predsednik Alpha banka grupe Janis Kostopulos je rekao da je da je ta naša banka plaćena skupo, ali da su tu cenu prihvatili, jer Alpha banka ima velike planove na tržištu Srbije.

Od tada do danas prošlo je nekoliko sedmica i “Politika” pita novog generalnog direktora Jubanke, gospodina Panajotisa Vlasiadisa, koji je u Beogradu tek desetak dana, s kakvim planovima i zadacima stiže na veoma uzburkano bankarsko tržište Srbije ?

– Verujemo da je cena po kojoj je kupljena Jubanka sasvim realna u odnosu na njenu tržišnu vrednost. Reč je o banci koja ima izvanrednu finansijsku infrastrukturu. Investicija od 152 miliona evra je, bez svake sumnje, veoma vredna i, koliko mi je poznato, trenutno je najveće strano direktno ulaganje u bankarskom sektoru u Srbiji. Mi verujemo da srpsko tržište nudi mnoštvo mogućnosti za profitabilne poslove sa privredom, u komercijalnom sektoru, ali i sa stanovništvom.

Koji su Vam prioriteti ?

– Prioriteti su nam, na kraće staze, da Jubanka što pre ponudi tržištu usluge i proizvode, ali po standardima Alpha banke. Svejedno da li je reč o preduzećima ili građanima. Za sada je rano govoriti o detaljima, ali Alpha banka ima zaista šta da ponudi. Naš cilj je da učestvujemo u razvoju odabranih ciljnih grupa, ali i da pomognemo uspon srpske ekonomije, podržavanjem investicionih projekata u infrastrukturi, energetici i industriji. Težište nam je, dakle, da Jubanka postane servis za prodaju bankarskih proizvoda i usluga. Ali, za razliku od drugih, Jubanka će se truditi da predvidi potrebe svojih klijenata i da im pođu u susret. Zato je naša poslovna filosofija sasvim drugačija. Klijente nećemo čekati na šalterima da bi čuli šta žele. Naš je pristup proaktivna filosofija, koja podrazumeva da idemo ispred zahteva klijenata, da kreiramo i nudimo proizvode i usluge za koje verujemo da su im neophodni.

Kako vidite Jubanku za godinu, dve ili tri ?

– Namera nam je da od Jubanke napravimo prepoznatljivu banku po paleti i kvalitetu bankarskih proizvoda, po nivou usluga, kao i po sposobnosti da odgovori potrebama klijenata. Ali, to nećemo postići ako ne budemo negovali obostrano poverenje između nas i klijenata. Verujemo da će to poverenje rasti, imajući u vidu snagu i veličinu Alpha grupe, koja će stajati iza Jubanke. Naš moto je – zajedno.

Na tržištu Srbije ima više od 40 banaka. čini se da konkurencija nikada nije bila jača. Da li ste spremni za tu utakmicu ?

– S obzirom na trenutnu politiku Vlade, svi su izgledi da će nekoliko banaka promeniti vlasnike u narednih šest meseci ili godinu dana. Stići će, kao što je to učinila Alpha banka, i novi strani „igrači“. Mi smatramo da će manjim regionalnim bankama biti sve teže da ostanu konkurentne u pogledu modernizacije proizvoda, prikupljanja depozita ili mogućnosti da ponude niže kamatne stope. Jubanka je u potpunosti spremna za tu „utakmicu“, jer shodno onome što se događa u Jugoistočnoj Evropi i svetu, veličina banaka počinje da biva jedan od ključnih elemenata uspeha u tržišnoj trci.

Srbiji do kraja ove godine predstoji prodaja još nekoliko državnih banaka. Ako nije tajna, da li ste zainteresovani za još koju ?

– Jubanka je velika banka. Ima veliku mrežu i zdravu finansijsku poziciju, ali pred nama je znatan posao na učvršćivanju i unapređenju njene pozicije na tržištu. Ne treba zaboraviti da Jubanka ima sve uslove za postepen organski rast. Taj organski rast ćemo obezbediti u svim delovima zemlje gde ima potrebe da pojačammo svoje prisustvo. U Novom Sadu, recimo, biće uskoro otvorena nova ekspozitura, koja će biti nešto novo u odnosu na ovdašnje bankarske običaje i po mnogo čemu če biti model onoga kako će Jubanka izgledati za par godina. S druge strane, ne možemo da odbacimo mogućnost daljeg selektivnog razmatranja kupovine drugih banaka, ali one moraju da imaju neke posebne karakteristike.

Šta mogu da očekuju sami građani u pogledu kredita i njihove cene ?

– Jubanka će uskoro izaći sa novom paletom proizvoda i kamatnim stopama koje će u potpunosti uvažavati uslove na tržištu i ono što čini konkurencija. Smatram da krediti građanima i visina kamate umnogome zavise i od snage ekonomije. Za sada, međutim, neću otkrivati detalje o bankarskim proizvodima i uslovima koje će ponuditi Jubanka.

Da li će kupovina Jubanke značiti i podsticaj većoj privrednoj saradnji Srbije i Grčke ?

– Naravno. Naš prvi zadatak biće da popularišemo i podstičemno izvoz iz Srbije. Želja nam je da time potpomognemo njen ukupan privredni razvoj. Dakle, ima mesta za razvoj, kako po obimu, tako i po oblicima bilateralnih trgovinskih odnosa između dve zemlje. Mi ćemo aktivno pratiti takve mogućnosti, naročito na planu izvoza proizvoda i usluga iz Srbije, pošto verujemo da je naša odgovornost da igramo značajniju ulogu u razvoju srpske privrede.

O Alpha banci

Alpha banka je najveća privatna banka u Grčkoj i druga najveća finansijska institucija u toj zemlji. Bilans stanja u junu 2004. bio je 30 milijardi evra. Osnovana je 1879, a na Atinskoj berzi je registrovana od 1925. Alpha grupa zapošljava oko 11.500 ljudi. Ima široku prodajnu mrežu od 375 ekspozitura, 750 bankomata, 34.000 POS terminala. Sa 21,3 milijarde evra neto odobrenih kredita (jun 2004.)zauzima drugo mesto u Grčkoj. Prva je na tržištu po kreditima odobrenim velikim kompanijama, malim i srednjim preduzećima, a beleži brzi rast i u delu kreditiranja stanovništva. Vodeća je banka na polju izdavanja i akvajeringa kreditnih kartica.