Srpska kultura osvaja vikinge

SCG nije izuzetak od opšte poznatog da je kultura, pored sporta, jedan od najboljih ambasadora svake zemlje. U Norvešku su dolazili i narodnjaci i primadone. Osvajane su svakojake pozornice. Koliko su osvojene? Onoliko koliko se prodrlo među vikinge.
Ovim se ne umanjuju etnički čisti spektakli, Srbi za Srbe, odnosno tezgarenja iz matice u dijaspori. Prosečna pevačica je izvukla 12.000 kruna od jednog Krajišnika, koji je postavio rekord – bakšiš godine u Klubu „Srbija“. Prošle godine je, pred više radoznalih, u većoj sali, rekoder bio Beograđanin sa Zvezdare – 25.000 kruna.
Da ima toliko novca, Kulturni centar SCG u Oslu doveo bi vrhunske umetnike. U svom ritmu je bio domaćin plejadi gostiju pod krovom Ambasade. Jednom mesečno, izuzev letnje pauze, nešto se dešavalo.

Rekord na Kebinom koncertu

Kamerni prostor je „probirljiv“ što se tiče publike. Ovde se ne može sjatiti ni šesti deo od više od šest stotina gledalaca, koliko ih je bilo na koncertu Kebe i Harija u diskoteci kod Katedrale. Tokom protekle godine nisu nadmašeni u svom žanru.

Umetničkom događaju godine u Norveškoj, po kriterijumu prodora među vikinge, lično smo se radovali prve aprilske večeri. U najstrožem centru Osla, u bluz klubu “ Maddy Bottom „, gostovala je Ana Popović (28). Kako je najavljena u norveškim novinama, „ženski gitarista“ je svirala i pevala rok, pop, džez. Beogradu je posvetila sopstvenu kompoziciju. Vikinzi su pevušili i gromko aplaudirali.
Ova Beograđanka živi i studira džez i gitaru u Holandiji, redovno nastupa po zapadnoj Evropi, uspešno je gostovala i u Americi. Posle prvoparilskog nastupa u Oslu, gostovala je na festivalu u Vosu. Mlada devojka nije ni za groš oglobila svoju zemlju zarad zajedničkog uspeha. Predstavnici država čiji je bila najbolji ambasador nije viđena u publici. Muzički elegantan prodor Srpkinje, Srbije među vikinge promakao je dijaspori i diplomatiji. Novinar „Vesti“ su bio jedini zemljak u Oslu koji je aplaudirao Ani Popović.
Prema proceni našeg dopisnika – hroničara naših polarnih tragova, „ženski gitarista“je srpski umetnički događaj godine u Norveškoj.