Nova radna mesta za trgovce i bankare

„Delta“ holding ove godine otvara oko 1.600 novih radnih mesta u više gradova širom Srbije.

Kada je pocetkom godine direktor „Delta“ holdinga Miroslav Miškovic izjavio da ce ova kompanija u toku 2002. zaposliti hiljadu ljudi, i njegovim saradnicima zazvucalo je to kao veliko iskušenje i izazov. Medutim, pošto su svedeni polugodišnji racuni, ispostavilo se da je vec do sada uhlebljenje u „Delti“ našlo oko 800 radnika. Ako sve bude išlo po planu, do kraja godine bar još toliko, uglavnom mladih, dobice posao u ovoj firmi, koja inace zapošljava više od 4.000 ljudi u zemlji.

Najviše radnih mesta otvorice se širenjem mreže maloprodajnih objekata „maksi“ – pocetkom godine radilo je pet „maksi“ supermarketa, u meduvremenu su otvorena još tri, a do Nove godine trebalo bi da ih bude ukupno 25. U završnoj fazi su objekti u Beogradu u Bloku 70a, Bulevaru kralja Aleksandra, Borci, na Karaburmi, u Nišu i Novom Sadu, koji treba da budu otvoreni u avgustu i septembru, a kasnije ce proraditi još i marketi u Beogradu, Nišu, Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, u kojima su vec pronadene lokacije, dok se u Valjevu, Smederevu, Subotici, Cacku, Kruševcu i Kraljevu još traže pogodna mesta za „maksi“ radnje.

Širenje „maksija“

– Otvaranje prodavnica u Srbiji zavisi od brzine lokalnih vlasti da nadu adekvatne lokacije i reše „papirologiju“. Sama „Delta“ je organizaciono, finansijski i kadrovski sposobna da realizuje ove planove, ali se cesto susrece sa sporom procedurom za dobijanje dozvola i to je iskljucivi razlog eventualnog kašnjenja otvaranja supermarketa – istice Milka Forcan, direktorka sektora za PR „Delta“ holdinga, i poziva i druge gradove Srbije koji žele „maksi“ supermarkete da se jave „Delti“ sa predlogom potencijalnih lokacija za ove radnje.

Svaki objekat „maksija“ u proseku zapošljava oko 40 radnika, te ce, pored ovih 360 zaposlenih u sadašnjih osam radnji, do kraja godine posao u „maksi“ supermarketima naci još oko 560 ljudi. Objekti površine od 1.000 do 2.000 kvadratnih metara zahtevaju investicije u vrednosti od milion do dva miliona evra.

Drugi veliki poduhvat „Delte“ je zajednicki posao sa francuskim lancem hipermarketa „Kora“. U novobeogradskom Bloku 53, kod kvantaške pijace, na površini od 15,3 hektara gradice se od septembra 50.000 kvadrata (na 15.000 kvadrata bice smešten hipermarket, a ostatak prostora zauzece klasican tržni centar) i parking za tri hiljade vozila, a vrednost posla je oko 40 miliona evra.

Najveci poslodavac

Otvaranje je zakazano za jesen 2003. godine, kada ce na nova radna mesta stupiti 700-800 zaposlenih. Toliko radnika bice potrebno i u svakom od sledeca cetiri objekta koji ce se, prema ugovoru sa „Korom“, graditi u naredne tri godine – dva u Beogradu i po jedan u Nišu i Novom Sadu.

– Osim toga što smo najveci investitor u zemlji, sigurno smo i najveci poslodavac. Pošto smo sada svedoci gašenja velikog broja radnih mesta, „Delta“ svakako pruža pozitivan primer kako može da bude drugacije. Posle probnog rada od tri meseca (na odredeno), nove radnike ceka stalan posao sa standardnim pravima i obavezama – kaže Milka Forcan.

Novih radnih mesta bice još i u „Delta“ banci. U cetrdesetak gradova preduzimaju se adaptacije i grade novi prostori za banke iz mreže od 52 poslovne jedinice. U njima ce u narednom periodu biti zaposleno još oko 250 ljudi, koji treba da odgovore novim uslovima poslovanja, širenju lepeze usluga ove banke i novoj funkciji obavljanja platnog prometa.

Pošto je i „Delta“ sport u ekspanziji, u narednih nekoliko meseci otvorice se 10 objekata u Beogradu i drugim gradovima Srbije, u kojima ce biti zaposleno šezdesetak radnika, a još oko 30 novih radnih mesta bice i u „Delta“ osiguranju.

Preseljenje „Delte“

Osim po razgranavanju poslova i velikim ulaganjima, „Delta“ holding ce ovu godinu zapamtiti i po velikim selidbama.

U decembru ce se uprava „Delte“ preseliti u novu poslovnu zgradu od 14.800 kvadrata na Novom Beogradu, kod „Hajata“. Na mestu gde je svojevremeno trebalo da se gradi nova zgrada Centralnog komiteta Srbije, na kome se potom izmenilo nekoliko investitora, kompanija „Delta“ upravo kompletira zdanje cija ce tržišna vrednost biti sigurno 25-30 miliona evra. Desetospratnicu sa podzemnom garažom od (dodatnih) 4.000 kvadrata, „Delta“ je uspela da završi prakticno za dve godine.

U završnoj fazi je i novi auto-centar u Bloku 70, koji zajedno sa „Maksi“ supermarketom i benzinskom pumpom u istom kompleksu, košta oko pet miliona evra. Na 2.600 kvadrata smestice se najmoderniji auto-centar na Balkanu, u koji ce se na jesen preseliti sadržaji iz postojecih objekata „Deltinog“ auto-centra.

U toku je izgradnja i nove poslovne zgrade „Delta“ sporta na Novom Beogradu u Bloku 40, koja ce imati oko 3.500 kvadrata.

Prodata fabrika u Bajkalu

„Deltina“ firma koja vec sedam godina posluje u „Moskvi, prodala je fabriku za proizvodnju i preradu celuloze u Bajkalu, „Delta internacional“ iz Moskve bila je vecinski vlasnik ove fabrike.

Prodaja je inicirana željom „Delte“ da se finansijski i ljudski resursi u narednom periodu koncentrišu na domacem tržištu, kaže Milka Forcan.