Jagode rastu pod oblacima

U selu Kicava ispod planine Lise, Vuk Andelic, vredni domacin, uzgaja jagode i više vrsta kontinentalnog voca. Uz to, tamo gde je jagnjetina bila i ostala glavna na trpezi, gaji i pastrmku.
Susret sa Vukom i boravak na njegovom imanju na 1.300 metara nadmorske visine dovoljni su da se i najnevernije Tome uvere da se, ako to covek hoce i zna, i na ovakvim visinama gde je vekovima bila dominantna bukova šuma, može živeti domacinski…
– Sedam godina sam živeo i radio u Švajcarskoj. Pored stolarskog posla kojim sam se bavio na imanjima tamošnjih seljaka video sam kako se iz zemlje može izvuci rod koji donosi ekonomsku sigurnost. Kada sam se vratio, poceo sam na ovoj visini da sadim sortne jabuke, šljive i kruške. LJudi su mi govorili: „Vuce radiš uzaludan posao“.

Složna porodica

Mnogo je rada uloženo da se napravi pravo domacinstvo. O tome prica Vukova supruga Danica.
– Nije lako podici dvanćstoro dece. Sva su, bogu hvala, zdrava i dobra. Nedavno nam se oženio najstariji sin. Snaha je fakultetski obrazovana, ali sakupljala je seno kao da je rodena u Lici. Mnogo nam je pomogla zarada koju je Vuk doneo iz Švajcarske. Od tih para napravili smo kuce u Podgorici i Bijelom Polju.
Ko ima zemljišni posed, a živi siromašno – sam je kriv – kaže ova vredna žena.

Da to nije uzaludan posao uverili su se reporteri „Vesti“ dobro se umorivši obilazeci vocnjak. Posebna atrakcija su jagode. Na njivi sa svake strane ogradenoj visokom šumom – plantaža jagoda americke sorte „humi-denta“.
Sliku Vukovog odnosa prema životu na planini upotpunjuju dva ribnjaka i stotinu košnica pcela.
– Ništa nisam radio slucajno. Konsultovao sam struku i nauku. Rasad za jagode dobio sam iz Grcke. Koštalo je oko 20.000 maraka. Radili smo svi u porodici dok je jagodnjak zaživeo. Ove godine prinos sa plantaže jagoda bice oko 10 tona. Problem je što nema organizovanog otkupa pa jagode nosim od prodavnice do pradavnice. Najvece kolicine prodaju moja deca u Podgorici – prica Vuk.
Mogucnost koje nudi njiva su velike. Nije lako, ali isplati se. Svi koji ne veruju da na planini rastu sortne jagode i razno voce neka dodu kod Vuka Andelica i uvere se.