Mulj ili Evropa

BEOGRAD – Ovde je moja porodica, ovde su moji prijatelji. Ovde su moji saradnici sa kojima sam uspešno radio u protekle dve godine. Želim da objavim pred njima i pred svima vama da sam odlucio da se kandidujem za predsednika Srbije. Duboko verujem da cu da pobedim. I to je najbolje za Srbiju ovog momenta.
Nesvakidašnje za naše prilike, u americkom stilu, pred novinarima dupke punog Medija centra, u prisustvu supruge i dve cerke, brojnih prijatelja i saradnika, na nacin koji do sada nije viden, Miroljub Labus je u ponedeljak ozvanicio ulazak u trku za prvog coveka Srbije.
S leve i desne strane, rame uz rame, podršku su mu pružili Božidar đelic i Mladan Dinkic. Prvi je poreznik koga je narod prozvaoBoža Derikoža, jer je uveoporez na sve, ali mu istovremeno i bezrezervno veruje da radi za dobrobit svih. Uz drugo rame stao je guverner NBJ, covek koji je vaskrsao dinar i vratio poverenje u nacionalnu valutu.
U pitanju je trojac bez ijedne mrlje u poslu koji su na najbolji nacin odradili za poslednjih godinu i po dana. Zajedno od samog pocetka reformi, zajedno i sada kada Labus ulazi u predizbornu trku. Nema zavisti, nema ljubomore i sitnih podmetanja, što je retkost na našim prostorima. Iako je politicki cin u pitanju “ izborna kampanja za predsednika, politickog tona juce nije bilo “ vec samo ekonomija.
– Srbija je 2000. godine zadivila svet uvodenjem promena i u poslednje dve godine išli smo brže nego ostale zemlje u tranziciji i zbog toga smo najbrže došli do raskrsnice “ istakao je Labus. “ Postavlja se pitanje hocemo li da nastavimo, da poentiramo sa reformama, ili cemo da stanemo u mulj i muljamo. Duboko sam ubeden da ce Srbija izabrati pravi put i da cemo poentirati. Srbija treba da postane pravi lider na Balkanu. Placena je visoka cena reformi, i u jednom aspektu to su bile reforme samo za neke, a ne za sve, dok u drugom preovladavaju svakodnevne afere i politicka i socijalna nesigurnost.
Kako je Labus najavio, zalagace se da reforme budu za sve, i da svi imaju istu korist od njih. Za uspostavljanje socijalne sigurnosti tražice dogovor o stabilnosti izmedu sindikata i vlade.
– Novca za investiranje i otvaranje novih radnih mesta ima u bankama, inostranstvu i kod naših gradana “ rekao je Labus. “ Samo u slamaricama postoje 3,5 milijarde evra. Niko, medutim, ne želi da ulaže u nestabilnu zemlju. Posao predsednika je da ujedini sve gradane, vodi Srbiju ka Evropi, da kao clan Vrhovnog saveta odbrane vodi brigu o vojsci i da njegova kancelarija bude otvorena za sve. Predsednika Srbije ceka ogroman posao u kojem ce on biti prvi medu jednakima.
Labus smatra da je najvažniji nacionalni interes da se odlucno nastavi pravi put i kada je teško, da nema odustajanja:
– Mi smo ponosan i sposoban narod “ rekao je Labus. “ Dokazali smo da smo ponosni, a sada treba da pokažemo i da smo sposobni, to jest da Srbija ude u Evropu kao lider na Balkanu. Kada postajem predsednik zalagacu se da reforme budu za sve, a ne samo za neke. Da posao imaju svi, a ne samo neki. Da postoji sigurnost za sve, a ne samo neke, i da budem predsednik svim, a ne bilo kojoj partiji.
Labus je istakao da nije kandidat ni jedne politicke partije, vec grupe gradana. Kampanju ce voditi kao Miroljub Labus, a ne kao potpredsednik Savezne vlade. Ocekuje podršku DS, ciji je clan, ali i svih ostalih stranaka DOS; G17-plus, Otpora, Sindikata. – Bicu predsednik koji ce Srbiji doneti politicki mir “ naglasio je Labus. “ Kampanja pocinje na Preobraženje 19. avgusta.l

SRBIJA BOLJEG NEMA
LABUS ne okleva, ume da donese odluke i Srbiji je takva licnost potrebna u narednih deset godina – rekao je Mladan Dinkic. – Toliko nam treba vremena da udemo u EU, a predsednicki mandat traje dva puta po pet godina. U Srbiji ne vidim nikoga ko je spreman i sposoban da je uvede u EU, osim Labusa. On ce pobediti u prvom krugu. Ovo je licna Labusova odluka, ali G17+ ce ga podržati u tome. Kako je istakao Božidar đelic, Labus je za Srbiju najbolje rešenje, jer je cvrst i odlucan, ali i odmeren.
– Svi znaju šta je uradio u poslednjih godinu i po dana za zemlju – kaže đelic. – Bilo je važno rešiti problem spoljnog duga i doneti kapital, a u naredne cetiri godine bice reforme za sve. Labus kao predsednik brinuce i o penzionerima i namerava da im vrati dug. Rešice, takode, materijalni položaj vojske i policije.

O KOŠTUNICI
VOJISLAVA Koštunicu ne smatram oponentom, jer ja radim ekonomske, a on neke druge stvari – rekao je Labus. – Srbiji je ekonomija najvažnija. Ne vidim Koštunicu kao konkurenta, a naravno svaka odluka je licna.