Moba na moderan način

Oko 120 domaćinstava živi danas u selu Surjan, dvadesetak kilometara udaljenom od Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj. Rešili su da podignu crkvu u selu, a pritekli su im u pomoć i meštani koji žive rasuti po svetu. Zajedničkim snagama od oktobra prošle godine do danas sagrađena je crkva Sv. Proroka Ilije, podignut je zvonik i počelo je unutrašnje uređenje.
Nedeljko Boškan iz Minhena bio je kum temelja crkve u Surjanu, a njegova supruga Ruža naslikala je tri ikone za ovu bogomolju. Kum crkvenih zvona Nedeljko i Milomirka Kesić takođe su dobili jednu ikonu Ruže Boškan. Gradnja crkve okupila je, kao na nekadašnjoj mobi, meštane i zemljake iz Amerike, Kanade, Australije, Evrope. Dok su jedni složno radili, drugi su slali novčane priloge iz celog sveta. Pomoć u novcu stizala je po nekoliko puta iz Slovenije, Srbije i Crne Gore i drugih krajeva, a među donatorima bilo je i onih koji ne znaju ni gde je selo Surjan.
Ruža Boškan kaže da su se u akciju uključili mnogi ljudi koji nikada nisu bili u Surjanu, ali su samo čuli za složnu akciju meštana na izgradnji crkve. Skoro stotinu donatora sa manjim ili većim prilozima nalazi se na spisku, a Ruža ističe nekoliko onih koji su najviše učinili do sada.
To su Snežana i Mile Podraščanin, Rada i Vojin Boškan, Ruža i Zoran Podraščanin, LJubinka i Goran Boškan, Milja i Uroš Bajić, Zora i Mićo Bajić, Dušanka i Petar Bajić, Dragica i Branko Krupljanin, Vida i Petar Perić, Jeroslava i Doljan Peričević, Slobodan Aničić, braća Momčilo, Marko i Pantelije Eremija i mnogi drugi. U lokalnim novinama zapisano je da su Nedeljko i Ruža Boškan sa svoje troje dece iz Minhena najzaslužniji za izgradnju crkve u Surjanu.
Velika narodna svetkovina organizovana je nedavno povodom osveštenja crkvenih zvona i održavanja prve liturgije u tek sagrađenoj crkvi Svetog Proroka Ilije u Surjanu. Tada se okupilo oko dve hiljade ljudi, koji su ličili na jednu veliku porodicu, koju je gradnja crkve u selu ujedinila i pretvorila u učesnike velike mobe na savremeni način.