Međunarodni festival pravoslavnog filma

Na pozorišnoj sceni stare srpske prestonice, a u duhu pravoslavne tradicije koju svojim imenom i postojanjem Festival slavi, uručene su nagrade. Ikone sa likovima Sv. Kneza Lazara, Sv. Nikole Čudotvorca, Sv. Vasilija Ostroškog i Svetitelja Save, rad ruskih umetnika.

Po oceni žirija među 11 ostvarenja u takmičarskoj konkurenciji iz 11 zemalja najveće priznanje, Gran pri festivala, zaslužio je dokumentarni film Radio televizije Republike Srpske "Dah života".

Najuspešnijim igranim filmom proglašen je ruski "Jere-San, ispovest samuraja", dok je nagradu za najbolje dokumentarno ostvarenje poneo litvanski film "Mučenici."

I publika je prednost dala dokumentarnoj formi. Njenim glasovima u Rusiju odlazi i druga nagrada, za fim "Stanica Vostok. Na pragu života".

Pored takmičarskih ostavrenja, tokom četvorodnevne manifestacije kojom se jačaju kulturne i bratske spone među pravoslavnim narodima, Kruševljani su bili u prilici da pogledaju i 11 animiranih filmova, kao i izložbu slika Pavela Riženka, jednog od najtalentovanijih majstora ruskog istorijskog slikarstva.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Kompletan tekst