Obeležavanje veka proboja Solunskog fronta u Bitolju i na Kajmakčalanu

U sklopu obeležavanja velikog jubileja na visokom državnom novu, očekuje se da će predsednici Nikolić i Ivanov položiti vence na srpskom vojničkom groblju u Bitolju i ispred spomen kosturnice na Kajmakčalanu na 2521. metru nadmorske visine, gde počivaju zemni ostaci poginulih ratniika u teškim operacijama proboja Solunskog fronta 1916. godine.

U toku su radovi po projektu Kajmakčalan, Konzervatorsko‒restauratorske sanacije objekata u spomeničkoj vojnoj celini koji su pripremili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, arhitekta Aleksa Ciganović i istoričar Nenad Lajbenšpreger.

Realizacija projekta, kako je najavljeno, trebalo bi da bude gotova do 10. septembra.

Mladi na stazi junaka

Organizacija Srbija za mlade, povodom 100 godina od jedne od najznačajnih bitaka srpske vojske, posle napuštanja otadžbine i povlačenja preko Albanije poziva na putovanje do Kajmakčalana.

Osvajamo Kajmačalan, koji predstavlja večiti spomenik i Kapiju srpske slobode, da odamo počast divjunacima, koji su dali svoje živote za oslobođenje srpske države u Prvom svetskom ratu, navodi se u pozivu Organizacije Srbija za mlade.