Lekovi na recept najviše 30 dolara

Freepik.com
Apoteka

Savezni premijer Australije Entoni Albaneze najavio je snižavanje cene lekova u okviru programa farmaceutskih beneficija (PBS) na maksimalno 30 dolara po receptu.

Ovo je deo novih mera koje treba da umanje rastuće troškove života građana.

Opšta participacija pacijenata će se, prema najavljenim promenama, smanjiti za 30 odsto – sa 42,50 dolara na 30 dolara.

Praktično, pacijenti koji imaju propisan jedan lek mesečno, mogu da uštede do 150 dolara godišnje, dok će oni koji moraju da uzimaju dva leka trošiti i do 300 dolara manje.

Međutim, promene ne će stupiti na snagu odmah, već 1. januara 2023. godine, saopštila je Savezna vlada.

Poštujući predizborno obećanje da će smanjiti cenu lekova navedenih u programu farmaceutskih beneficija, premijer Albaneze je ovaj zakon predstavio Parlamentu.

Ministar zdravlja Mark Batler je rekao da dok inflacija raste, neke porodice koje su u finansijskim problemima odlažu nabavku neophodnih lekova.

– Australijski biro za statistiku (ABS) kaže da su visoki troškovi lekova doveli do toga da je blizu milion Australijanaca odložilo nabavku ili nisu uzeli svoje sledovanje lekova u finansijskoj 2019/20 godini. Moramo bolje od ovoga i uradićemo to – obećao je Batler.

Smanjenje cena određenih lekova za skoro jednu trećinu, kako je naglasio Batler, značiće da će više ljudi moći da priušti lekove koji su im potrebni da ostanu zdravi, bez toliko brige o ceni.

Nacionalni predsednik Apotekarskog saveza Australije, profesor Trent Tumi upozorio je da su neke porodice čak primorane da biraju između hrane i lekova.

– Apoteke širom zemlje se zahvaljuju i pozdravljaju akciju koju je preduzela Vlada da smanji troškove koje pacijenti imaju na imne pariticipacije za lekove preko PBS-a – istakao je Tumi.

Premijer Albaneze je rekao da će ove promene vratiti blizu 200 miliona dolara u džep Ozija svake godine.

– Zaista sam zadovoljan što uvodimo ovaj zakon kako bismo pojeftinili mnoge lekove za građane Australije. Moja vlada je ozbiljna u pogledu ispunjavanja predizbornih obećanja i ublažavanja pritisaka na troškove života koje je ostavila bivša vlada – naglasio je premijer.

Postojeće odredbe o zaštitnoj mreži će nastaviti da se primenjuju, a što se tiče troškova države na osnovu novog sniženja naknade za lekove, oni izgledaju ovako: smanjenje od 12,50 dolara po receptu za opštu participaciju PBS-a koštaće 765,3 miliona dolara u odnosu na unapred predviđene procene.

Vlada će, takođe, sledeće nedelje uvesti jeftinije naknade za brigu o deci. Međutim, kabinet se odupro pozivima da se sniženje naknade za vrtiće prenese na januar 2023, tako da će novi sistem početi tek u julu iduće godine.

Ministarka za obrazovanje u ranom detinjstvu, En Ali, kaže da promene ne mogu da budu uvedene ranije zbog nedostatka radne snage.

– Verujte mi, da je postojao način da se ovo uradi, učinila bih to odmah. Želimo da budemo sigurni da kada ovo radimo, uradimo to kako treba. To je velika reforma i želimo da je uvedemo efikasno i da teče glatko, a to će potrajati – objasnila je ministarka.

Spas za bubrežne bolesnike

Vlada je donela odluku i o proširenju liste PBS za lekove namenjene lečenju hronične bolesti bubrega. Lek će biti dostupan hiljadama Australijanaca.

Oni bi bez subvencije morali da plate više od 700 dolara godišnje za lek “dapagliflozin“. Sada će medikament koštati 30 dolara na recept, ili svega 6,80 dolara za ljude sa koncesijskom karticom.

Procenjuje se da hronična bolest bubrega košta australijski zdravstveni sistem oko 5,1 milijarde dolara godišnje, a pristup dapagliflozinu će pomoći u smanjenju rizika od progresivnog opadanja funkcije bubrega.

Lek za obolele od raka jajnika

Lek za produžavanje života pacijentkinja sa poodmaklom fazom karcinoma jajnika, takođe je uvršten u PBS listu.

Doza “zejule“ namenjene obolelima od ove vrste raka koštaće uz recept samo 30 dolara, a inače doza ovog leka košta do 130.000 dolara, a biće dostupan za 300 žena godišnje.

“Zejula“ je vrsta PARP inhibitora, što je tretman koji deluje na žene sa genetskom mutacijom, sprečavajući ćelije raka da poprave svoju DNK, sve dok ćelije na kraju ne umru.

Vlada je proširila PBS listu od 1. septembra 2022.

Original Article