Kriminalci unajmljuju policajce za 50 evra

Kriminalcima je veoma važno da u svom obezbeđenju imaju aktivne policajce, ne samo zato što oni imaju pravo da nose oružje već i zbog dostupnosti podataka MUP-a, korišćenja sredstava veza, dobijanja informacija, kaže za „Blic“ Vladimir Božović, generalni inspektor MUP-a.

Angažovanje policajaca od strane kriminalaca aktuelizovano je posle oružanog napada na kontroverznog biznismena Andriju Draškovića u nedelju, na autoputu Šid – Beograd, kada su ranjeni jedan aktivni i dvojica bivših policajaca, koji su radili u njegovom obezbeđenju.

Ranjeni Nebojša đorđević policajac je u OUP-u Stari grad. On je juče otpušten na kućno lečenje i protiv njega će, po zaključenju bolovanja, kako tvrdi Božović, biti pokrenut disciplinski postupak.

Ostala dvojica Draškovićevih telohranitelja koji su ranjeni u pucnjavi bivši su pripadnici MUP-a. Vladimir Kmezić, koji je pre izvesnog vremena napustio službu, bio je telohranitelj bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, dok je teško povređeni Dejan Tukić bivši policajac beogradskog SUP-a.

– Uloge su poslednjih godina zamenjene. Umesto da MUP ima svoje ljude infiltrirane u kriminalnim sredinama, situacije je takva da kriminalci imaju svoje ljude u policiji. Na taj način, osim naoružanih telohranitelja sa policijskom značkom, dobijaju i sve potrebne informacije, koje nikako ne bi smele da stignu do kriminalaca – kaže Božović.

Prema pravilima službe, policajcima je zabranjeno da rade kao privatno obezbeđenje.

Generalni inspektor MUP-a potvrdio je za „Blic“ da su pokrenuti disciplinski postupci protiv trojice policajaca koji su radili u obezbeđenju Predraga Rankovića Peconija, proizvođača cigareta, privođenog u vreme akcije „Sablja“. Prema saopštenju policije, reč je o policajcima Goranu Grujičiću, Aleksandru Pavloviću i Bojanu Smiljkoviću, koji su udaljeni s posla i protiv kojih su podnete krivične prijave zbog teže povrede radnih dužnosti. Njih trojica zatečena su u subotu oko 20.15 sati u vozilima, u koloni od tri automobila, koje je policija zaustavila u Bulevaru kralja Aleksandra, broj 5. U jednom vozilu bio je Ranković, ranije osuđivan zbog više krivičnih dela. Grujičić i Pavlović su se tada, prema saopštenju policije, predstavili kao policajci, a Smiljković je pokazao službenu značku, ali je odbio da kaže kako se zove i gde radi. S njima je bio i bivši policajac Goran Bešević. Prema saznanjima „Blica“, otpušteni policajci radili su u odeljenjima unutrašnjih poslova Voždovac i Novi Beograd i u brigadi beogradske policije.

– Kriminalci policajcima plaćaju od 50 do 100 evra po danu. Taj iznos, s obzirom na niske policijske plate, glavni je motiv da policajci tezgare kod kriminalaca – tvrdi izvor „Blica“ iz MUP-a Srbije. Izvor „Blica“ navodi i da se poslednjih godina razmišljalo o zakonu kojim bi se policajcima dozvolilo da van radnog vremena rade u obezbeđenju – ali banaka, škola, pošta, a ne kriminalaca.

– Služba Generalnog inspektorata svakodnevno dobija predstavke protiv policajaca honorarno angažovanih sa one strane zakona, i protiv takvih ćemo intenzivirati i istrage i disciplinske postupke. To je zadatak celog MUP-a jer 30 inspektora ove službe ne može da kontroliše 42.000 srpskih policajaca. Za svakog takvog policajca prvenstveno je odgovoran njegov starešina jer on mora da zna šta mu rade podređeni i van radnog vremena i o tome moraju da podnose izveštaje – kategoričan je Božović.