Odbačen predlog Ministarstva za dijasporu

ODBAčEN PREDLOG MINISTARSTVA DIJASPORE

NEMA OTKUPA VOJNOG ROKA

• Važno je da policija više neće hapsiti mladiće koji stižu iz inostranstva, a nisu regulisali vojnu obavezu, potvrdio Prvoslav Davinić

Uz potvrdu je moguće odlaganje vojnog roka

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić je rekao da je napuštena ideja o otkupu vojnog roka koju je iniciralo Ministarstvo dijaspore Vlade Srbije, ali i potvrdio ranije pisanje “Vesti”, da vojna policija više neće hapsiti mladiće koji stižu iz inostranstva u Srbiju, a nisu regulisali vojnu obavezu.
– Uopšte se više ne raspravlja o mogućnosti otkupa vojnog roka. To je skinuto sa dnevnog reda, jer bi takva odluka bila u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Značajno je da oni koji su, uslovno da kažem, dezerteri, neću da ih vređam, neće biti hapšeni i privođeni prilikom povratka u zemlju. Takva instrukcija je data policiji – obrazložio je ministar odbrane.

On je istakao da je ovo pitanje rešeno još pre mesec dana i da nema nikakve mogućnosti da oni budu uhapšeni.
– Od vojnih obveznika koji žive u inostranstvu traži se samo malo više pridržavanja nekog reda. Znači, ta deca treba da odu u konzulat i podnesu molbu za odlaganje služenja vojnog roka. Ako ste doneli boravišnu dozvolu, potvrdu da tamo studirate, radite ili imate neki drugi legitiman razlog boravka, u konzulatu će udariti pečat i to će važiti godinu dana, ne više od toga. To će biti produženo za godinu dana, i tako do 35. godine, a posle toga prelazite u rezervu. Ali, ako neko dođe u konzulat i kaže da sada pere sudove u nekom restoranu, ali ima mogućnost da uskoro dobije legalan posao, naravno da neće biti izuzet od obaveze prema Vojsci – kazao je ministar Davinić.

Zamenik ministra za dijasporu Aleksandar čotrić smatra da je pogrešna odluka o nemogućnosti otkupa vojnog roka i ističe da je na tribinama u dijaspori vojna obaveza navođena kao jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju naši građani koji žive u inostranstvu.
– Reč je o ljudima koji su rođeni u inostranstvu, koji su se tamo školovali i zaposlili i koji bi imali velikih problema zbog odlaska u SCG na godinu dana zbog služenja vojske, a neodazivanje vojnoj obavezi stvara im druge teškoće, da ne mogu da posete domovinu zbog straha da ne budu prisilno odvedeni u vojsku – precizira zamenik ministra.