Još jedan pogled na Uroša Predića

Na otvaranje izložbe posetioce je u Narodnom muzeju dočekao glumac Strahinja Blažić koji ih je upoznao sa životom Uroša Predića u Pančevu.

Ovde se školovao i ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom životu grada, slikajući portrete svojih sugrađana, ali ostao je upamćen i po crkvenom slikarstvu, a njegov ikonostas i danas krasi Preobražansku crkvu u Pančevu.

"Slikanje po porudžbini portreta započeto je u Pančevu još 1885. godine i od tad ta aktivnost nije ni prestajala tokom nekoliko decenija njegovog stvaranja. Prvo je portretisao plemićku porodicu Jagodić, zatim horovođu Mitu Topalovića i njegovu suprugu i mnoštvo drugih porodica značajnih u to vreme za život i razvoj Pančeva", kaže Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti i autor izložbe.

Iz druženja Uroša Predića i Đorđa Vajferta nastao je i čuveni portert pančevačkog industrijalca koji se nalazi u zbirci Narodne banke Srbije u Beogradu.

"Znamo da je Đorđe Vajfert najznačajnija ličnost Pančeva, a ove godine smo želeli da skrenemo pažnju i na druge značajne ličnosti, kao što su Uroš Predić i Olga Smederevac. Njihova povezanost je velika, a poznato je da je Predić nasikao i čuveni Vajfertov portret", kaže Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Glavni program ovogodišnje manifestacije "Dani Vajferta" biće održani 10. i 11. juna, a činiće ga sajam piva koje se proizvodi u malim porodičnim pivarama.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Read more