Generalni konzul V. Nikolić u Doboju prisustvovao Svečanoj akademiji “Egzodus i trajanje” – podsetnik na ratna dešavanja u Vozući

U organizaciji Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sedištem u Doboju, dana 09. septembra 2019. godine, održana je akademija "Egzodus i trajanje"- podsetnik na ratna dešavanja u Vozući.

U svom obraćanju na akademiji, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, naglasila je da činjenica da se nekadašnji meštani okupljaju i vole svoj kraj pokazuje trajnost i nepobedivost, te da se ne sme zaboraviti težina zločina koji je počinjen na području Vozuće 1995. godine. Istakla je da je narod na tom području 1995. godine pretrpeo strahote, da je više od 30 sela spaljeno, da je oko 2.000 ljudi proterano sa vekovnih ognjišta i da je zabeležen veliki broj stradalih civila i boraca.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, tom priliko je rekao da je veoma značajno okupljanje na akademiji "Egzodus i trajanje", da bi se ukazalo na istinu o stradanju Srba koju je potisnuo međunarodni faktor, a odnosi se na etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

M.Dodik je između ostalog naglasio, da je važno okupiti se, poslati poruku zahvalnosti, pre svega gradu Doboju, koji je bio prva stanica pomoći ljudima iz Vozuće, koji im je pomogao da se integrišu i započnu novi život.

Akademiji "Egzodus i trajanje" – podsetnik na ratna dešavanja, prisustvovali su, pored predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i poslanik u Parlementaroj skupštini BiH iz Doboja Obren Petrović, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predsednk Skupštine grada Doboja Sanja Vulić, poslanik u Narodnoj skupštini RS Danijel Jošić, delegat u Veću naroda RS Jasna Lukić, nekadašnji ratni komadant Graničnog puka Vojske Srbije na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, veteran sa Košara Nenad Stanić, ataše Vojske Srbije u BiH pukovnik Danko Štrbac, predstavnici udruženja iz proteklog odbrmabeno-otadžbinskog rata, te mnogi istaknuti pojedinci iz društveno-političkog života grada Doboja i brojni građani.

Ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci akademiji je prisustvovao generalni konzul Vladimir Nikolić.

Original Article