General Vasiljevic

Cudnu biografiju ima Aca Vasiljevic. Nije lako zabeležiti sve što je u tome važno, niti pak izbeci ono što je bizarno. Svoju pricu general nije pravio sam. Našao se u društvu koje mu je krojilo sudbinu, uceci ga da on tako radi sa drugima. Postao je poznat u poslu gde je cuvanje tajne pitanje opstanka. On zaista mnogo zna, ali je uvek spreman da govori i više od toga.

Vasiljevic je covek vojne bezbednosti. Oduvek je bio važan deo njenog velikog organizma. Imao je prava da pravi spiskove neprijatelja i da odreduje nacin borbe protiv njih. Kad je konacno stigao do vrha – neprijatelji su još uvek bili ljudi koji misle drugacije od modela koje je uspostavila Služba. Jer, samo je ona vecna. Režimi se menjaju, Služba ostaje.

Devedesetih godina, kad se videlo da ce se SFRJ raspasti, Vasiljevic se trudi da spase rasklacenu Brozovu zaostavštinu. Ne veruje da bilo ko drugi to ume, može ili želi. On revnosno prati i prisluškuje sve pripadnike Armije, posebno one koji su spremni „da izdaju zakletvu Titu“, i odu u svoje separatisticke tabore. Na vreme je uocio da Hrvati uvoze oružje iz Madarske za svoju pobunu. (Operacija „Štit“).

Rat u Hrvatskoj je tada vec bio neizbežan. Vasiljevic se nalazi svuda gde se dešavaju važne stvari. Bio je i u Vukovaru, ali iza scene. Ulogu žustrog patriote tamo je odigrao major Veselin Šljivancanin, grdeci na sav glas sicušnog službenika Crvenog krsta. I to ga je stavilo na poternicu, a bio je samo oficir bezbednosti Gardijske brigade, pod kontrolom Vasiljevica.

Nekada se sumnjalo da on zna šta se dogodilo sa jednim od sedam džakova deviza, koje je ista brigada osvojila u vukovarskoj službi društvenog knjigovodstva. Šest vreca para je predato Narodnoj banci Jugoslavije, sedma nikada nije nadena.

General Vasiljevic je imao svoje prijatelje i u Sarajevu. Tamo je davno upoznao kuvara u domu JNA, Aliju Delimustafica. Ne zna se ko je na koga imao veci uticaj: Aca na Aliju ili obrnuto. Svejedno, Vasiljevic je još na spisku važnih generala kojima je navodno Delimustafic poklonio auto.

Kad je na celo Generalštaba VJ došao Života Panic, Vasiljevic je smenjen. Na celo službe dolazi Nedeljko Boškovic preteci da ce uhapsiti Vasiljevica. I zaista, posle feljtona u NIN-u, koji je po kazivanju generala Ace napisao pokojni Sveta Spasojevic, Vasiljevica odvode u vojni zatvor. Zato što je navodno odavao vojne i državne tajne. Zato što je bio junak bizarnih afera „Opera“ i „Labrador“ U zatvoru gubi cin, a zatim mu ga vracaju. Bavi se i politikom, i odlazi u Novu demokratiju, za savetnika predsednika stranke. Pred rat 1999. godine Miloševic ga reaktivira, ali se odmah i kaje. Misli da Aca nije prekinuo svoje veze sa Duletom. Ipak, posle kosovske kalvarije, Vasiljevic dobija cin više.

Petog oktobra 2000. godine, opire se vecini generala i energicno je protiv intervencije vojske protiv naroda.

On zna mnogo o Miloševicu, kao i Miloševic o njemu. Poznaje, pre svega, mehanizme komandovanja i Slobinu autoritarnost. Zna kako su se odvijale najgore stvari u istoriji JNA i Vojske Jugoslavije.

Kao covek koji je cuvao sistem, postao je možda najznacajniji svedok protiv vode koji je bio simbol tog sistema. Sada je na samoj granici, da ga svedocenje kao insajdera potpuno odvoji od suštine njegovog života i karijere. Ili da ga poravna sa šefom i postavi pred sudiju Meja kao okrivljenog. Svejedno, Vasiljevic ce sve svoje najuzbudljivije price završiti u Hagu. Možda kao covek koji deli sudbinu vode, ili kao svedok kome ce naci novo ime i utocište.

Roden je u Kragujevcu pre 66 godina. Karijeru proveo u Službi. Bio i komandant Sarajevskog korpusa. Dva puta penzionisan 1992. i 2001. Završio sve vojne škole. Drugi put penzionisan sa cinom general-potpukovnika.