Večernje novosti U petak veče na programu festa premijera filma “Šavovi”. Miroslav Terzić: Do sada nijedan slučaj nije rešenPRED publiku 47. Festa, u “Kombank dvorani” u petak veče u 19.30, premijerno stižu “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića, po scenariju Elme Tataragić, najbolji evropski film po oceni stručnog žirija ovogodišnjeg Berlinala u... »Snežana Bogdanović pred premijeru šavova: Roditelji ne smeju da odustanu od potrage za decom Kurir Film "Šavovi" Miroslava Terzića, koji je nagrađen na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu, imaće domaću premijeru večeras u Kombank dvorani u okviru 47. Festa. Za reditelja rad na scenariju je počeo pre 18 godina, a svoju glavnu junakinju, krojačicu Drinku našao je slučajno. - Za ovu... »
B92 Srpski film "Šavovi" osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama, objavio je danas tročlani žiri Berlinskog festivala. Ovo je petnaesti put da se na Berlinskom filmskom festivalu dodeljuje ova nagrada, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije. Žiri je ovim povodom izdao saopštenje u kojem navodi da je ovaj film dobar primer moći filma kao vida... »
Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" Vuletu Žuriću RTV pre 12 sati RTV BEOGRAD - Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" za 2018. godinu pripala je Vuletu Žuriću za roman "Pomor i strah" u izdanju Lagune, saopštili su iz ove izdavačke kuće.Žurić je 22. dobitnik nagrade koju Vital iz Vrbasa dodeljuje ovu književnu nagradu za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne... »Vitalova nagrada Vuletu Žuriću Politika pre 15 sati Politika Vitalova nagrada „Zlatni suncokret” za 2018. godinu pripala je Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah” u izdanju Lagune, saopštili su iz ove izdavačke kuće. Žurić je 22. dobitnik nagrade koju „Vital” iz Vrbasa dodeljuje ovu književnu nagradu za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom... »Vitalova nagrada Vuletu Žuriću Dnevnik pre 15 sati Dnevnik BEOGRAD: Vitalova nagrada "Zlatni suncokret" za 2018. godinu pripala je Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“ u izda..
Vesnik modernizma Poznati šabački slikar, vajar i multimedijalni umetnik Slobodan Peladić preminuo je u 57. godini života.Danas pre 23 sata | Piše: D. E.DanasSlikarstvo je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od najmlađih laureata šabačkog Oktobarskog salona. Svojim modernim pristupom predstavio se na izložbama u bivšoj SFRJ kao i u inostranstvu. NJegova skulptura otkupljena je za Muzej modernih umetnosti. Osnivač je Nezavisne umetničke asocijacije „Kolektiv“, a značajan je za obnavljanje Udruženja likovnih stvaralaca Šapca. Ovo udruženje sa više od stotinu članova ima...Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu danas.rs »

Aktivnosti u SKD-u

U sklopu aktivnosti novog sastava Upravnog odbora koje su usmerene ka osnaživanju kapaciteta SKD-a, Enes Halilović je uputio poziv svim članovima koji su napustili Društvo da se vrate i daju doprinos daljem radu. Šest članova pozitivno je odgovorilo na ovu inicijatvu: Milo Lompar, Vladislava Gordić Petković, Andrija Matić, Zoran Živković, Radoslav Petković, Sava Damjanov.

Počinje 12. „Kustendorf“

Počinje 12. "Kustendorf" RTV pre 9 minutaRTV DRVENGRAD - Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje danas na Mećavniku, a među gostima će biti glumci Mat Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, kao i drugi renomirani umetnici. Festival će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala Emir Kusturica, posle čega će biti prikazan njegov film "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji... »Štimac: Najvažnije da su emocije koje ostavljate istinite Večernje novosti pre 1 satVečernje novostiSlavnom glumcu Slavku Štimcu posvećena je "Retrospektiva velikana" na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf i ovogodišnji je laureat "Nagrade za buduće filmove"Slavnom glumcu Slavku Štimcu posvećena je "Retrospektiva velikana" na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf i ovogodišnji je laureat "Nagrade za buduće filmove", za koju kaže da je najbolje ..
SKC Filmforum, utorak, 18. decembar u 20h, mala sala SKCPredstavljanje knjige "Portreti - 24 sličice u sekundi" u izdanju Filmskog centra Srbije& razgovor sa Srđanom Vučinićem, autorom ove knjige eseja o jugoslovenskom filmu Portreti - 24 sličice u sekundi Dela Aleksandra Petrovića, Vatroslava Mimice, Ante Babaje, Puriše Đorđevića, Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva, Emira Kusturice, Bate Čengića, Bore Draškovića, Krsta Papića, Vlatka Gilića, Živka Nikolića, Lordana Zafranovića, Srđana Karanovića, Gordana Mihića, Dušana Kovečevića, Mirka Kovača, Bore Ćosića, Branka Vučićevića, Slobodana Novakovića, Bogdana Tirnanića, Dušana Vukotića i Krste Šakante inspirisali su Srđana Vučinića za mnoštvo kratkih eseja,koji su za ovogodišnji Sajam knjiga sabrani u izdanje Filmskog centra Srbije. Veoma bogatom i za običnog čitaoca krajnje razumljivom leksikom oni oživljavaju filmove i tekstove o filmu od pre više decenija i vraćaju nas u doba najznačajnih ostvarenja jugoslovenske kinematrografije, p..
Ostavinska galerija vas poziva na izložbu “Za 1000 dinara”, poslednju ovogodišnju izložbu nastalu putem otvorenog konkursa Ostavinske galerije u Kraljevića Marka 8 u Beogradu. Ostavinska galerija deo je Kulturnog centra Magacin. Izložba se otvara u utorak, 18.12. od 19 časova i biće otvorena svakog dana od 17-21 čas zaključno sa 23.12. Ovom prilikom želeli smo da propitamo koliko i kakve umetnosti može da se napravi ili izloži za 1000 dinara i koji su drugi materijalni i nematerijalni resursi sadržani u umetničkom radu. Autore smo pozivali da proizvedu novi ili izlože već postojeći umetnički rad u vrednosti od 1000 dinara, ali i da pobroje sve druge ljudske i materijalne resurse angažovane za nastanak i izlaganje umetničkog rada i da pokušaju da ustanove njihovu nominalnu vrednost. Na izložbi učestvuju: Irena Jevtović, Zoran Ilić, Jovana Braletić, Nikola Radosavljević, Darija S. Radaković, Nevena Vićentić, Adienn Ujhazi, Aleksandra Nikolić, Anamarija Marinković, Nemanja Milenković, An..
AMATERSKE PRAKSE SAKUPLjANjA, ČUVANjA I TUMAČENjA JUGOSLOVENSKOG NASLEĐA moderator: Tatomir Toroman (Muzej Jugoslavije, Beograd) govornici: Žarko Gvero Gera (Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije, Beograd), Mario Milaković (Yugodom, Beograd), Milenko Petković (Jugozvuk, Beograd), Nebojša Jakovljević, (Istorija eks-Ju fudbala, Subotica)
Odbor Festivala i Dom omladine Beograda obaveštavaju sve domaće produkcije i autore da je od 01. decembra 2018. do 20. februara 2019. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 66. BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA – MARTOVSKOG FESTIVALA.Prijava za festival vrši se isključivo preko sajta: www.martovski.rsKonkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.Festival će se održati od 27. do 30. marta 2019. u Domu omladine Beograda, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 15. marta 2019.www.martovski.rsinfo@martovski.rshttps://www.facebook.com/MartovskiFestivalhttps://twitter.com/MartovskiFhttps://www.instagram.com/martovskifestival