Duel za glasove

Dugo najavljivan i nestrpljivo išcekivan TV duel izmedu dva kandidata u drugom krugu izbora za predsednika Srbije – Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa – održan je sinoc u beogradskom Medija centru i bio je, kako je ocenjeno, jedan od najgledanijih televizijskih programa u našoj novijoj istoriji.

Suceljavanje dva kandidata trajalo je nešto više od dva sata, ukljucujuci tu i deo u kojem su oni odgovarali na pitanja 17 urednika najvažnijih domacih medija.

Ocene o tome ko je bio „televizicniji“, odnosno ostavio bolji utisak na gledaoce i sinocnim nastupom osvojio nove birace prilicno su protivrecne i prvi utisak je da TV duel kandidata nece u stvari mnogo uticati na vec formirano raspoloženje birackog tela. U najboljem slucaju, možda ce ubediti neke dosad neopredeljene.

Ono u cemu su, pored svih razlika, Labus i Koštunica sinoc bili jednodušni jeste poziv biracima da u nedelju iskoriste svoje pravo i svojim glasom omoguce da Srbija dobije novog predsednika, kako bi zadržala novosteceni politicki ugled kako pred samom sobom, tako i pred svetom.

TV duel je, inace, voden u jednoj preovladujuce tolerantnoj atmosferi, uprkos povremenim nastojanjima oba kandidata da milionskom TV gledalištu izlože „slabe tacke“ protivnika ili onih koji ih podržavaju. Koštunica je tako ponovio neke od svojih primedbi na racun premijera đindica, na šta je Labus uzvratio da je rec o kleveti za koju nisu izneti dokazi.

Na samom pocetku svaki kandidat je obrazložio zašto bi za Srbiju bilo bolje da baš on bude izabran za predsednika Srbije, pri cemu je Labus ponovio svoj stav da bi u toj ulozi delovao kao faktor stabilizovanja politicke scene i zaustavljanja daljih deoba. Koštunica je, pak, porucio da nisu tacne tvrdnje da bi njegova pobeda uznemirila svet i bila uvod u destabilizaciju Srbije.

Oba kandidata su potom iznosila svoja videnja problema Srbije danas i njihovih rešenja, od borbe protiv kriminala, ekonomije, socijalne politike pa do, naravno, ustavnog preuredenja i vanrednih izbora.

Na kraju, obojica su izrazila spremnost da jedan s drugim saraduju bez obzira na ishod izbora. Duel je završen onako kako je poceo – medusobnim rukovanjem. Na odlasku i Koštunica i Labus su novinarima izjavili da su TV duelom – zadovoljni.

N. P.

PRVE OCENE PRENOSA IZ MEDIJA CENTRA

Paralelni monolozi

Zamolili smo nekoliko medijskih eksperata da nam, neposredno po završetku prenosa, iznesu svoje utiske i prve ocene o tome kako je protekao TV duel predsednickih kandidata:

Ratko Božovic, sociolog kulture:

– To nije bila prava diskusija, to su bili paralelni monolozi dvojice predsednickih kandidata, Miroljuba Labusa i Vojislava Koštunice. Nije, dakle, bilo dovoljno polemike, žustrine i suceljavanja argumenata. To je, u stvari, sasvim ocigledno, ali ipak je to postao deo jedne nove politicke komunikacije medu politickim protivkandidatima, koji su i uspeli da u jednoj tolerantnoj atmosferi iznesu svoje cinjenice o važnim politickim pitanjima i problemima u zemlji.

– Važno je da u ovom politickom dijalogu predsednicki kandidati nisu startovali „jedan na drugog“ i mogu da kažem da je sve bilo u jednoj opuštenoj kulturnoj atmosferi i, to mogu da primetim, to je da je Miroljub Labus bio aktivniji, da je bio više okrenut promenama, dok je Vojislav Koštunica bio malo smireniji i da je uspeo više da nametne pravne teme sagovorniku, koje su mu i bliže i da Labusa prevede na svoj teren, znaci teren prava. Primetio sam da je kod Labusa prisutan optimizam, volja i energija koja anticipira promene, dok je kod Koštunice bilo mnogo kritika postojece situacije. Ali, sve u svemu, dijalog je bio kultivisan, nije bilo militantnog govora medu kandidatima, ali ovaj TV duel pred kamerama nece bitno pomeriti biracko telo na jednu ili drugu stranu.

Snježana Milivojevic, medijski analiticar Instituta društvenih nauka:

– Mislim da ova TV debata ima više kulturni znacaj, nego neposredni politicki efekat na ishod glasanja. Pokazalo se da dvojica pretendenata na mesto predsednika Srbije mogu da vode civilizovan dijalog i da njihove programske razlike ne razjedinjuju populaciju, vec mogu da budu osnova za jedan dobar suživot na ovim prostorima, pa je zato ova debata imala pre svega ujedinjujuci i legitimišuci efekat. Nije pravila razdor, nije produbljivala razlike, vec je mobilisala jednog i drugog da iskažu svoja uverenja. Za nas je to veliki napredak, s obzirom na to da su se ranijih godina gradani odlucivali na bojkot i apstinenciju, jer su mislili da njihov glas ne može ništa da promeni. To je, znaci, bio ujedinjujuci efekat ovog TV duela. A, legitimišuci efekat, zato što su obojica kandidata pokazali koliko je to važno za legalizam vlasti i ucvršcivanje sistema i institucija, podrška glasaca, i koliko za politicki program svakog od njih zavisi od legitimnosti koju ce im dati glasaci.

– Mislim da je atmosfera bila ležerna – istice Milivojeviceva – da nije uopšte bila napeta, da je bila nekako prijatna, što je, nekako, za uslove u kojima živimo i tenzijama koje su pratile tok predizborne kampanje, koliko su bile napete, prosto bilo neuobicajeno da se dijalog odvija u jednoj tako prijatnoj i opuštenoj atmosferi. Povremeno mi je zasmetala megalomanija predsednickih kandidata koji su, da bi se dodvorili biracima, koristili izraze kao „lider Balkana“, „Srbija lider na Balkanu..“. Pri tome su zaboravili na naše realne mogucnosti i na neke probleme o kojima ni jedan od njih nije govorio, a to je recimo pitanje izbeglica i druge teme koje su ostale nedirnute i o njima nije bilo reci.

Dušan Stojanov, profesor Filozofskog fakulteta na Odeljenju za psihologiju:

– Kao prvo, voden je politicki dijalog na jedan sasvim novi nacin, uz uvažavanje stavova predsednickih kandidata. Ovo suceljavanje Labusa i Koštunice zaista je bilo na jednom nivou i mogu slobodno da kažem da je primereno zapadnoevropskim demokratijama. Ocigledne su razlike izmedu predsednickih kandidata, Miroljuba Labusa koji zastupa snažnu reformsku struju, i Vojislava Koštunice, sa izvesnim konzervativnim politickim pristupom. Ali ispod površine se ipak nazire sasvim nešto drugo. Miroljub Labus, iako zagovara reforme, stice se utisak da on ipak zagovara i kontinuitet jedne politike u kojoj zakoni mogu da budu plod politickog pragmatizma. Dakle, nešto što je vec videno poslednjih decenija.

Koštunica, iako bi se mogao nazvati konzervativnim politicarom, ipak to u suštini nije, buduci da ima jedan izraženi diskontinuitet sa prethodnom politikom. Tokom TV duela razmenjene su i neke znacajne otrovne žaoke, ali u jednom kulturnom, društvenom maniru. Moj je utisak da su i jedan i drugi kandidat imali jaku argumentaciju i da je teško opredeliti se izmedu njih dvojice, buduci da se stekao utisak da se obojici može verovati. Tako da na kraju mogu da kažem da su podeljene karte izmedu kandidata i da je šteta što u jednom predsedniku nisu spojena programska nacela pravne države i politickog pragmatizma.

– Sinocni duel dvojice predsednickih kandidata bio je vrlo zanimljiv, a njihov razgovor prilicno korektan, iako su im se stavovi na „zadate teme“ razlikovali. U ovom trenutku teško da bi se moglo reci da je neko od njih ostvario ubedljiviju prednost. Pravu ocenu o tome dace biraci koji ce u nedelju 13. oktobra to i „reci“ tako što ce svojim glasom ukazati poverenje jednom od dvojice kandidata.

– Miran tok TV duela, a pre svega rukovanje Koštunice i Labusa na kraju TV suceljavanja, uticace da, veli Brocic, izlazak na drugi krug izbora bude masovniji.

———————————————-

DR ŽARKO TREBJEŠANIN, PSIHOLOG

Razgovor ravnopravnih

Kada je rec o duelu dvojice kandidata, mene je zbilja obradovalo to što je to bio više dijalog nego „megdan“. Kandidati su razmenili svoja razlicita mišljenja i, posebno bih to hteo da naglasim, da smo, evo, docekali vreme, što je bilo nezamislivo do pre tri godine, da vidimo dva kandidata za predsednika koji mogu da razgovaraju u mirnoj atmosferi i da su oba kandidata demokratskog usmerenja. To naglašavam zato što niko nije mogao ni da zamisli Slobodana Miloševica, kako sa bilo kojim covekom razgovara ravnopravno i nadmece se za mesto predsednika države. Kandidati su u ovom duelu pokazali da mogu da uspostave demokratski dijalog, uz uvažavanje razlicitosti i mišljenja s kojima se ne slažu i da pritom pruže argumente za suprotno stanovište.

Takode mislim i da su oba kandidata veoma sazrela u javnom nastupu, da se dobro ponašaju, mada u skladu svako sa svojim temperamentom i svojim pogledom na to kako treba da se gradi država, kaže dr Žarko Trebješanin, psiholog.

——————————————–

DR STJEPAN GREDELJ, SOCIOLOG

Petica za kompetentnost

Ovo je, nažalost, bio duel, a ne dijalog, što znaci da je svaki kandidat pricao svoju pricu. Kada bismo ocenjivali ocenom od jedan do pet, onda bi obojica, dijaloga što se tice, u ovom TV duelu dobili dvojku.

Ono što je dobro i za šta obojica dobijaju peticu jeste kompetentnost u onoj oblasti za koju su kompetentni. I, naravno, prilicna nekompetentnost u oblasti za koju su nekompetentni.

Pozdravljam kao novi fenomen uljudnost oba kandidata, što se, doduše, i ocekivalo. Zamerio bih obojici što se nisu složili ni o cemu, iako su na kraju rekli da ce saradivati, što je kontradiktorno. Takode im zameram na nekomunikativnosti: ogroman deo javnosti nije mogao da razume ono o cemu su oni govorili, tako da je to u mnogome bila prica za strucne krugove a ne za najveci broj biraca, – rekao je dr Stjepan Gredelj, sociolog.