Druženje kakvo nam svima treba

Milan Vlašić
Složna ekipa Udruženja NEST

U poslednje dve godine bilo je malo prilika za bilo kakva javna okupljanja, a kamoli za kulturne događaje u zajednici.

Nije bilo pozorišnih predstava, koncerata, festivala, a ono šta je i bilo, održalo se uz razna ograničenja.

Potpuno su prestali i dolasci naših renomiranih umetnika iz otadžbine, pa hteli mi to priznati ili ne, socijalni život je dobrim delom stao.

To vreme je, nadamo se, iza nas i – neće se ponoviti. Bilo je i ratnih stradanja i prirodnih katastrofa, pa druženja nikada nisu potpuno prestajala.

Na neki način, do svakoga od nas je da ne dozvolimo da se udaljimo od drugih ljudi – od prijatelja, porodice, zemljaka…

U cilju što boljeg druženja i što kvalitetnije provedenog vremena, Udruženje NEST sa sidnejskih Severnih plaža ovih dana organizuje festival koji bi mogao da bude svojevrsna prekretnica u vraćanju života u kulturu i kulture u naše živote.

NEST festival je počeo proteklog vikenda, a nastaviće se u subotu i nedelju pred nama, 7. i 8. maja.

Dr Blažo i Željko Glamočanin

– Glavni festivalski dan je u nedelju, 8. maja, sa početkom u 10.00 časova ujutro. Inače, festival je otvoren u subotu 30. aprila, “Teatrom poezije” u izvođenju Dijane Jovičić i Igora Jovanovića. Dijana je recitovala našu najlepšu poeziju uz Igorovu pratnju na gitari – kaže direktor Udruženja NEST Željko Gojković.

Iduća subota je posvećena Sretenu Božiću – Vongaru, najpoznatijem Srbinu među autohtonim narodom Australije.

– Da, u priči o njemu imamo video prezentaciju njegovog života i dela, prikazivanje delova filma “Totem and Ore” i prezentacija knjige “Raki”. Ta knjiga je pisana u vremenu kada je opasnost od nuklearnog rata bila visoka, a posebno je aktuelna tema za australijsku aboridžinsku populaciju, jer govori o nuklearnim probama u centralnoj Australiji.

Organizatori Festivala očekuju najviše posetilaca u nedelju.

– U nedelju je udarni dan da tako kažem. Biće postavljeni štandovi sa garderobom, štandovi sa knjigama, organskim voćem i povrćem, štandovi sa hranom: roštilj, kotlići i to od divljači, pa domaći kolači i pite. Dakle, za svakog po nešto. Ipak, glavni cilj manifestacije je druženje i susreti sa prijateljima – kaže Željko.

Ni nedelja neće oskudevati sa kulturnim programom.

– Slobodno mogu reći da je kulturni program bogat u pravom smislu te reči. Od 12.00 časova počinje predstava za decu “Mudrijašević i Krokodilović”, u izvođenju Dijane Jovičić. Jedinstvena prilika da deca vide nešto drugačije. Takođe, prilika je i da deca izvedu svoje mame jer tada je i dan majki… Takođe, imaćemo i malu muzičku radionicu za decu i muzičku predstavu, bolje reći mali dečiji disko pod nazivom “Ćalac Profesionalac “, uz pomoć Željka Glamočanina

U glavnom dvorištu, za muzičku dobrodošlicu posetiocima pobrinuće se i drugi naši muzičari.

– To će biti svima nam poznati bend “Acousitc Nights” – Dr Blažo, Željo i specijalna gošća Tina.

Organizatori nisu zanemarili ni pozorišni deo Festivala.

Dijana Jovičić i Igor Jovanović su otvorili NEST festival

– U nedelju, od 15:00 časova, počinje pozorišna predstava “Jazavac pred sudom”, popularna komedija po romanu Petra Kočića, u režiji Sergeja Kožula i izvođenju Pozorišta Pilipenda. U predstavi igraju Sergej Kožul, Radoslav Radović, Dario Moconja i Duško Trifunović. “Jazavac” je komedija o apsurdu vlasti, koja se može preneti i na današnje vreme i države – kaže Željko Gojković, pozivajući sve koji žele da vikend provedu u dobrom druženju i kulturnim sadržajima da posete NEST festival.

– Pozivam sve da dođu i da uživaju u bar jednom od sadržaja koji nudi festival. Za svakoga ima po nešto. Zahvaljujem se Vladi Novog Južnog Velsa koja je omogućila da se organizuje ovakav događaj, kao i Opštini Severne Plaže (NB Council) na njihovoj podršci i prostoru, kao i našim medijskim sponzorima “MIS Televiziji” i “Vestima”.

Treba napomenuti da je ulaz slobodan i na oba naredna dana festivala. NEST festival se održava u subotu i nedelju, u Cromer Community centru, na adresi 150 Fisher Road N, Cromer NSW 2099.

Spektakularan završetak

Završetak festivala u nedelju uveče, biće – spektakularan.

– Kao šlag na tortu, od 18.00 časova u nedelju, u Velikoj sali Cromer Community centra, na programu je koncert grupe “Balkan Etno Orkestra”. Umetnici će doći u punom sastavu od čak deset izvođača i izvodiće najbolju muziku sa Balkana – najavljuje Gojković.

Izložba slika

Pored pozorišnih predstava i koncerata, dostupni su i drugi sadržaji.

– U prostorijama NEST-a biće postavljena slikarska izložba našeg akademskog slikara Radoša Stevanovića iz Sidneja – najavljuje Željko.

Original Article