DOBRA VEST ZA DIJASPORU

PASOŠ 25 EVRA

• Potpredsednik Vlade Srbije Božidar đelić najavio da će se smanjiti velika razlika u ceni putnih isprava u zemlji i inostranstvu

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar đelić najavljuje da će se cena izdavanja novih pasoša u inostranstvu drastično smanjiti, odnosno da će umesto dosadašnjih 195 evra, koliko su koštale stare putne isprave, nova dokumenta biti daleko jeftinija – samo 25 evra. Prema đelićevim rečima, ta odluka je doneta na odborima Vlade Srbije koji su zasedali u sredu.
Kako „Vesti“ saznaju, upravo se kabinet vicepremijera đelića zalagao da se velika razlika cene pasoša u zemlji i inostranstvu smanji zbog stava da svi građani imaju ista prava i da ne treba diskriminisati one koji žive van zemlje.
U kabinetu su i potvrdili da je cena od 25 evra konačna, odnosno da će oni koji odu u konzulat plaćati samo tu sumu i troškove dostave pasoša. Nikakvi konzularni troškovi se neće pored toga plaćati.

Podaci i na jeziku manjina

U nove pasoše Srbije imena i prezimena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih. Zakonom je utvrđena dužnost organa za izdavanje putnih isprava i viza da obezbede tehničke mogućnosti za upisivanje podataka o imenu i prezimenu pripadnika nacionalnih manjina prema jeziku i pravopisu manjina.

To znači da državljanina Srbije koji živi u inostranstvu novi pasoš (zajedno sa dostavom) ne bi trebalo da košta više od 50 evra. Tako ispada da je novi, savremeniji pasoš jeftiniji nego dosadašnji.
Cena izdavanja pasoša od 195 evra bila je visoka zbog takse koji su naši građani plaćali u diplomatskim predstavništvima, a taj novac je većim delom odlazio na konzularne poslove. U đelićevom kabinetu kažu da ta praksa neverovatne razlike u ceni ne može da se nastavi i da država Srbija mora da dotira i izdavanje pasoša svojim građanima koji žive van zemlje. Inače, za izdavanje novih pasoša u Srbiji će se plaćati naknada od 1.000 dinara.

Izdavanje u Beogradu

Državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, a koji zahtev za pasoš podnesu preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva, putna isprava izdavaće se u policijskoj upravi Beograd. Sva dokumentacija se predaje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a kada pasoši budu gotovi konzulat će ih obavestiti da mogu da preuzmu putne isprave.
U MUP-u Srbije kažu da ne postoje tehnički uslovi da se pasoši izdaju u konzulatima, na licu mesta, ali da procedura za dobijanje putne isprave za građane u dijaspori neće biti mnogo duža u odnosu na to koliko bi čekali u Beogradu.

Skupština Srbije usvojila je 24. septembra izmene Zakona o putnim ispravama kojim se uvode novi pasoši Srbije, a zamena još važećih pasoša bivše SRJ počeće 1. marta 2008. godine. Zakonom je utvrđeno da do kraja 2008. treba da budu zamenjeni svi stari
pasoši, a novi će važiti deset godina. Obrazac pasoša sadržaće prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi, kao i zaštitne elemente.

NEMAčKA: MATICA NAS „POGLEDALA“

Izjava potpredsednika Vlade Srbije Božidara đelića da će pasoši za dijasporu koštati 25 evra naišla je na prve pozitivne reakcije među našim ljudima u Bavarskoj.
Dragan Urošević iz Minhena, predsednik Saveta srpske dijaspore za Južnu Bavarsku, hvali takvu odluku Vlade Srbije:
– To je pozitivan gest prema dijaspori, pogotovo prema kategoriji socijalno ugroženih državljana, u prvom redu iz prve generacije gastarbajtera. čini mi se da je Vlada uvidela šta joj znači dijaspora i da su joj se konačno okrenuli. Treba reći da je dijaspora to zaslužila, jer zahvaljujući novčanim doznakama dijaspore, koje po proceni godišnje iznose oko četiri milijarde evra, dinar u Srbiji je tako jak. Dijaspora je i najjača privredna grada naše države.
Milomir Ilić iz Bajrojta predsednik Saveza srpskih klubova i udruženja Severne Bavarske takođe ne krije zadovoljstvo:
– Svakako je ovo dobra vest, jer ta cena pasoša zaista je povoljna. Međutim, za nas iz udaljenih delova Bavarske, kao što su Bajrojt i okolina (Hof, Koburg, Kronah) koji su preko 300 kilometara daleko od Minhena, taj pasoš ipak će koštati mnogo više, jer mi za dolazak u minhenski Generalni konzulat Srbije treba da odvojimo ceo dan a to znači i dodatne troškove. Mi smo inicirali da se vrati konzularni dan u Nirnbergu, i pored nekoliko obećanja iz Generalnog konzulata u Minhenu, ništa do sada nije urađeno.
Vlado đurkić, predsednik Srpske zajednice „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Lindaua, ponavlja da je matica „pogledala“ dijasporu:
– To je dobro i zbog onih naših ljudi, kojih nije malo, koji govore da država stalno nešto traži i uzima od njih a ništa im ne pruža. Sada će ovom zaista prihvatljivom cenom pasoša matica pokazati da drži do svojih državljana i građana u dijaspori i da je učinila nešto dobro za njih.

B. MILIčIć

AUSTRIJA: NE MOGU DA POVERUJU

Građani Srbije u Austriji sa velikom nevericom, ali i podrškom, primili su najavu da će novi pasoš stajati svega 25 evra u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.
– Mislim da je nemoguće da novi pasoš, koji treba da sadrži sva sigurnosna obeležja, po svetskim standardima, može da košta tako malo. Austrijski pasoš, poređenja radi, košta 69 evra. Smatram da je nemoguće da srpski, koji treba da ispuni sve standarde kao i austrijski, može biti toliko jeftiniji- istakao je Zoran Kalabić iz Beča.
Istovremeno on pozdravlja takvu odluku, ukoliko ona bude i realizovana.
– To je odlična vest za nas koji živimo u inostranstvu i koji moramo da plaćamo velike dažbine za pasoše – rekao je đorđe Bugarin iz Beča. – Pre dve godine sam platio više od 200 evra. Radovalo bi me kada bi nova putna isprava mogla da se vadi po tako niskoj ceni.
Ali, ta cena je malo verovatna jer bi to značilo da će pasoš koštati manje od bilo koje konzularne takse.

FRANCUSKA: čESTITKE NA POTEZU

Od 1965. godine Ranko Veličković je žitelj Pariza, što mu nimalo nije umanjilo ljubav prema matici.
– Naprotiv, voleo sam Srbiju, volim je i voleću je do kraja života. Iz sela Pudarca sam, kod Grocke, i u moju otadžbinu idem tri-četiri puta godišnje. Naravno, uvek sa „domaćim“ pasošem i, na sreću, uvek sam mogao da ga platim. Drago mi je zbog ove inicijative Vlade Srbije, čestitam im. Voleo bih da naš pasoš bude svuda u svetu prihvaćen. Evo, imam jednog prijatelja, krenuo na svadbu u Majami, u Ameriku, došao do Londona i vratili ga. Ja imam dvojno državljanstvo, pa sa francuskim pasošem idem bez ikakvih problema u Ameriku, Kanadu, niko me ništa ne pita. Ipak, svog srpskog pasoša se ne odričem. Zemljaci, uzmite srpski pasoš, za sebe, za svoju decu, samo da znate kako se čovek lepo oseća kada u ruci drži pasoš svoje matice!
Slobodanka Stefanović je ponosna majka i baka, jer i njenih petoro unučadi rođenih u Francuskoj govore srpski i znaju ćirilicu.
– Moji roditelji su iz Podgorice, rođena sam u Nišu, udata u Užicu, 36 godina sam žiteljka Francuske i Sen Denija. Imam dva sina, Sašu i Stefana, oženjeni su našim devojkama. Sve ovo govorim da bih pokazala koliko nam je stalo do matice i da svi, istina imamo i francuski pasoš, koristimo ga kad u Srbiju idemo kolima, i to zbog olakšica prilikom prolaska austrijske i mađarske granice. Ponosna sam na svoju zemlju i na naš pasoš. Što je pasoš jeftiniji, više zemljaka će ga uzeti.
Stanovnica Oberviljea Natalija Todorović ostala je verna svom pasošu.
– Imam dva sina, Milana i Radeta, snaha Mira je iz Batočine, a LJilja iz Vinovače. Imam petoro unučadi koji su rođeni ovde, svi govorimo srpski, jedino mi je žao što dečica ne idu u našu dopunsku školu, daleko stanuju. Svi oni uz srpski imaju i francuski pasoš, a ja samo srpski. Kad se plaćalo u francima, sve formalnosti oko pasoša obavljala sam u Parizu, ali otkako je uveden evro – to radim kod nas. Bilo je skupo, a najavljena cena od 25 evra biće svima pristupačna. Već se radujemo letu i odlasku na odmor u Donji Račnik kod Jagodine.