Sednica Upravnog odbora Saveza Srba u Italiji

15. decembar 2019. godine

U nedelju, 15. decembra, u Trstu održana sednica Upravnog odbora Saveza Srba u Italiji.

Ove godine domaćin sednice bilo je udruženje, „Vuk S.Karadžić“ u čijim su se prostorijama okupili delegati iz svih 13 udruženja, širom severne Italije.

Početku sednice prisustvovala je i GK Ivana Stojiljković koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se na izuzetnim aktivnostima i predanom radu kojim čuvaju kulturno nasleđe, tradiciju, jezik i pismo van granica svoje otadžbine. Još jednom je podsetila koliki je značaj njihove volonterske borbe s obzirom na naše dva i po veka dugo prisustvo i bogatu srpsku istoriju i materijalno nasleđe na ovim prostorima.

Predsednik Saveza, Dušan Aleksić, se zahvalio generalnom konzulu Ivani Stojiljković, u ime svih delegata, što je za prethodnih godinu dana učinila da njihov rad bude vidljiviji, što prisustvuje gotovo svim važnijim aktivnostima i u svakom trenutku im stoji na raspolaganju.

GK Stojiljković je zamolila sva udruženja (kako ona koja su deo Saveza, tako i ona koja nisu) da dostave pisane izveštaje o svom radu, kako bi ih mogla proslediti Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i na osnovu kojih bi se mogao imati tačniji uvid u njihovo angažovanje i ostvarenje ciljeva, prilikom donošenja odluka o logističkoj i eventualnoj finansijskoj podršci iz Matice.

Prisutnima se obratio i predsednik Crkvene opštine u Trstu, Rade Milivojević zahvalivši se na predanom radu i odličnoj saradnji među svima, što daje motivaciju za rad i vidljive rezultate.

Na dnevnom redu sednice bili su: usvajanje zapisnika poslednje Skupštine Saveza, izveštaji predsednika udruženja o aktivnostima za proteklu godinu, izveštaji referenata za pojedine oblasti (sport,kultura,škole…), usaglašavanje projekata i aktivnosti za 2020.godinu i pravljenje konačnog Kalendara manifestacija za iduću godinu.

Original Article