Generalni konzul Stojiljković primila poslanicu italijanskog Parlamenta i potpredsednicu italijanske demokratske stranke (Pd – Partito democratico) – Deboru Serakiani (Debora Serracchiani)

17. januar 2020. godine

U petak, 17. januara, u prostorijama GKRS Trst, GK Ivana Stojiljković je primila u zvaničnu posetu jednog od sadašnjih poslanika italijanskog Parlamenta koji predstavljaju regiju FVĐ a, ujedno, i potpredsednicu Pd u Italiji – Deboru Serakiani.

Debora je od 2013. do 2018.godine obavljala funkciju predsednika regije FVĐ i na tom mestu zamenio je sadašnji predsednik Masimiliano Fedriga.Od 2008. do 2013. bila je član Evropskog Parlamenta i direktor je Institucionalne saradnje Italije i USA.

S obzirom da je regija FVĐ njeno područje političkog delovanja, kao i to da je 5 godina obavljala funkciju predsednika regije i blisko sarađivala sa srpskom zajednicom, Debora je izrazila želju da se ta saradnja, na neki način, nastavi i da ona stoji na raspolaganju za sve sugestije i potrebe naših sugrađana, koji čine važan i neodvojivi deo demografske slike Italije.

Takođe, istakla je podršku Italije i svih njenih političkih aktera na evropskom putu Srbije. Podsetila je da je za vreme njenog mandata ostvarena saradnja na visokom nivou između naše dve države, da su ostvarene brojne posete visokih zvaničnika i da joj je drago što se takav nivo saradnje nastavlja.

Razgovaralo se o parlamentarnim grupama prijateljstva Srbije i Italije i njihovim aktivnostima, kada je GK Stojiljković rekla da je to jedna od brojnijih grupa prijateljstva u srpskom Parlamentu, koje je i sama bila član, dok je Debora rekla da u italijanskom Parlamentu postoji interparlamentarna grupa i da će se sa kolegama založiti za formiranje prave grupe koje će, sa zadovoljstvom, postati deo.

Original Article