Službena poseta delegacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Trstu povodom održavanja CEI ministarske konferencije o nauci i istraživanjima

12./13. decembar 2019. godine

U Trstu je 12. i 13. decembra održana CEI ministarska konferencija o nauci i istraživanjima na kojoj su učešće uzeli ministar Mladen Šarčević i državni sekretari, prof.dr.Ana Langović Milićević i prof.dr. Vladimir Popović MPNiT R.Srbije.

Cilj ovog učešća je da se srpskim naučnicima, inženjerima i istraživačkim grupama obezbedi dugoročni pristup savremenim instrumentima istraživanja i naučne ekspertize dostupne kroz programe koji se realizuju u okviru naučno-tehnološke mreže CEI koja podržava učešće naučnika Centralne i Istočne Evrope u istraživačkim projektima i naučnim radionicama u oblastima teorijske i primenjene fizike, matematike, bioinženjeringa, hemije i slično.

Pored Konferencije, kojom je predsedavao Nj.E. ministar Lorenco Fioramonti, potpisana je i „Tršćanska deklaracija“ o nauci a potpisnici su ministri zaduženi za istraživanje, inovacije i visoko obrazovanje zemalja članica CEI.

Delegacija je, prilikom dolaska u Trst, 12. decembra, posetila Generalni konzulat R.Srbije gde su sa GK I.Stojiljković i konzulom N.Sekickim razgovarali o dosadašnjim aktivnostima na planu nauke i obrazovanja. Tako je bilo reči o pripremama Srbije za učešće na ESOF 2020 u Trstu, kao i o planovima za unapređenje rada srpskih dopunskih škola u Italiji i razmeni đaka i studenata.

Nakon održane Konferencije u CEI, 13. decembra , GK Ivana Stojiljković je delegaciju odvela u posetu srpskoj Crkveno-školskoj opštini u Trstu gde su obišli srpsku pravoslavnu crkvu “ Sv.Spiridon Čudotvorac“ i od sveštenika, oca Raška, čuli kratku istoriju Srba u ovom gradu. Zatim su obišli i prostorije CŠO, gde ih je dočekalo bratstvo na čelu sa predsednikom Radom Milivojevićem a potom i prisustvovali času srpske dopunske škole na kojem se ministar Šarčević obratio najstarijoj grupi polaznika i pozvao ih da, kroz razmenu đaka, posete Srbiju a potom i oni ugoste svoje vršnjake u Trstu.

Original Article