Plivanje za Bogojavljenski krst u Trstu

19. januar 2020. godine

U nedelju, 19. januara, u srpskoj pravoslavnoj crkvi „ Sv. Spiridon čudotvorac“ u Trstu održana je bogojavljenska liturgija, nakon koje je organizovano osveštenje vode i plivanje za Časni krst u Velikom kanalu na trgu Ponte Rosso.

Svemu je prisustvovala generalni konzul Ivana Stojiljković, kao i ogroman broj svih pravoslavnih vernika i veliki broj građana i gledalaca.

U najčitanijim dnevnim novinama ova vest se danas našla na naslovnoj strani pod naslovom: „ Gužva na srpsko-pravoslavnom Bogojavljenskom plivanju“.

Nakon liturgije i osvećenja vode, obavljena je litija koju su predvodili srpski sveštenik, otac Raško Radović i grčki arhimandrit, Gregorio Miliaris. Više stotina ljudi, pravoslavnih vernika i drugih građana Trsta, okupilo se duž tršćanskog Velikog kanala da isprati tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, koje se održava tek drugi put u ovom gradu. Iako je voda imala svega deset stepeni, za plivanje se prijavilo dvadesetak muškaraca i dve devojke, a do krsta prvi je ove godine stigao Miloš Kolundžić.

Sve je izgledalo posebno svečano, uz pratnju crkvenog hora koji je sve vreme pevao najlepše pravoslavne crkvene pesme.

Da je sve organizovano sa posebnom pažnjom, dokaz su bili veliki broj profesionalnih policijskih ronilaca, koji su sve vreme bili u vodi, kao i medicinskih radnika i lekara koji su pregledali i posavetovali učesnike pre ulaska u vodu.

Original Article