DIJASPORA BESNA ZBOG ROKOVA ZA ZAMENU PUTNIH ISPRAVA

PO NOVI PASOŠ SAMO KO MORA

• Nerealno je da će svi u rasejanju uspeti da do kraja 2009. zamene putne isprave, pa je logično da se produži rok važenja plavog pasoša

Primanje zahteva za izdavanje novih, biometrijskih pasoša Republike Srbije počelo je u ponedeljak u Parizu i Diseldorfu što je obradovalo dijasporu, ali je ostala dilema kako će svi naši državljani uspeti da na vreme zamene putne isprave. Najavljeno je da će stari, plavi pasoši, nakon što Skupština usvoji izmene zakona, važiti najdalje do kraja iduće, 2009. godine, međutim, upućeni tvrde da je i to nerealan rok, jer je nemoguće da bude ispoštovan, a naše zemljake u dijapori ne treba “plašiti” da će do tada morati da zamene putne isprave.
U našu redakciju u Bad Vilbelu, kod Frankfurta, već dan posle svečanosti u Diseldorfu na kojoj je vicepremijer Božidar đelić primio prvi zahtev za novi crveni pasoš, tokom celog dana javljali su se gnevni i uplašeni čitaoci pitajući se da li je istina da će stari pasoši važiti samo do kraja naredne godine.

Zakon pred usvajanjem

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost podržao je juče, u načelu, Predlog za izmenu Zakona i putnim ispravama, kojim je predviđeno da rok za važenje starih pasoša sa oznakom SRJ bude produžen do kraja 2009. godine. Izmene zakona vlada je predložila za usvajanje po hitnom postupku, a od 1. novembra ove godine MUP je prestao da izdaje stare pasoše.

Pod uslovom da kampanja izdavanja novih putnih isprava zaista počne u prvim mesecima naredne godine u svim predstavništvima Srbije u Zapadnoj Evropi, konzulati neće uspeti da izdaju pasoše ni svim onim našim zemljacima kojima ističe validnost plavog pasoša, a potpuni kolaps bi nastao ako bi šaltere konzulata okupirali i oni kojima važnost putne isprave ističe tek za nekoliko godina.
Generalnom konzulatu Srbije u Diseldorfu gravitira oko 80.000 naših ljudi, trenutno se tamo dnevno prima 20 zahteva, a generalni konzul Vlado LJubojević kaže da će se taj broj, kako se osoblje bude uvežbavalo, sukcesivno uvećavati. Pod uslovom da ovaj konzulat prima i 50 zahteva dnevno, trebaće više od šest godina da svi naši građani u Nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija, dođu do novog biometrijskog pasoša!
Osim toga, novi pasoš Srbije, sa svim taksama i troškovima slanja, košta 50 evra. Za stari pasoš su naši zemljaci, a neki i pre samo nekoliko dana, platili 190 evra, i na njemu piše da važi narednih 10 godina. Da li to znači da ih je država bukvalno opljačkala, jer će nešto sto im je prodala za samo godinu dana proglasiti – nevazećim.
Nameće se zaključak da dijaspora ne treba da žuri sa zamenom pasoša i da zahteve za novom putnom ispravom treba da podnose samo oni kojima uskoro ističe rok važenja pasoša. Ostali ne treba da se brinu, jer će plavi pasoši, ako ostane sadašnja dinamika izdavanja novih, morati da važe još najmanje nekoliko godina.

TEKU PRIPREME ZA ZAKAZIVANJE TERMINA

KONZULATI čEKAJU OPREMU

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Hamburgu pripreme za izdavanje novih pasoša su u toku, što podrazumeva preuređenje prostorija u zgradi i nabavljanje opreme. Prema rečima konzula Spasoja Milićevića sa zakazivanjem termina za izdavanje novih pasoša moći će da se počne tek od januara 2009.
U Frankfurtu nisu znali da nam kažu kada će početi sa izdavanjem novih putnih isprava.
– Naš konzulat je spreman za posao, u zgradi imamo sve uslove za postavljanje akvizicijske opreme, i sve je u rukama MIP-a od kojih očekujemo da nam je dostave i obuče ljude – kaže generalni konzul Rajko Kolarov.
Šef konzularnog odeljenja ambasade Srbije u Berlinu Dragana Sučević ne može da kaže tačan datum, ali veruje da će u njihovom konzularnom odeljenju krenuti sa prijemom dokumenata za nove pasoše početkom decembra kad dobiju opremu.
U Štutgartu su dobili opšte instrukcije šta je sve potrebno za izdavanje pasoša, ali da bi počeli sa prihvatanjem zahteva prvo treba da adaptiraju prostorije.
– Moja je procena da u konzulatu Srbije u Štutgartu nećemo početi sa izdavanjem putnih isprave pre Nove godine – kaže žeran-konzul Dobrivoje Vujičić.
Službenici ambasade Srbije u Bernu takođe još nisu dobili instrukcije ni termine u vezi sa izdavanjem novih pasoša, ali su već pripremili dve prostorije gde će biti montirani uređaji za uzimanje podataka.

Ekipa “Vesti