Povodom najavljenog prenosa seni Petra II Karađorđevića u Srbiju

Poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević, maja 2004. trebalo bi konačno da nađe večni spokoj u Srbiji, u zemlji i zadužbini svojih predaka, crkvi Svetog đorđa na Oplencu, nakon 34 godine od upokojenja u egzilu, najavio je njegov sin-jedinac, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević. Time bi se izgnanička odiseja ovog, kako kažu istoričari, mladog suverena i velikog nesrećnika, kojeg su vetrovi svetske politike i rata bacali na razne strane, a on im nije bio dorastao – konačno završila.

Ratni svatovi

Uprkos protivljenju svoje majke kraljice Marije i dela izbegličke vlade, kralj Petar se u ratnim danima, u Londonu 1944, oženio ćerkom grčkog kralja princezom Aleksandrom, a 17. jula 1945. rodio mu se sin, naslednik prestola, Aleksandar II Karađorđević. Apartman hotela Kleridžis, u kojem se porodila kraljica, prethodno je, odlukom britanske vlade, proglašen srpskom i jugoslovenskom teritorijom, jer po monarhističkim pravilima suveren mora biti rođen u svojoj zemlji.

Kralj Petar II (rođen 6. septembra 1923) imao je samo 11 godina kada je postao suveren, nakon što je njegov otac kralj Aleksandar I ujedinitelj ubijen 1934. godine u Marselju. U ime maloletnog kralja, Kraljevinom Jugoslavijom do 27. marta 1941. vladalo je namesništvo na čelu sa knezom Pavlom Karađorđevićem. Kada je knez potpisao pakt sa Hitlerovom Nemačkom i zbog toga u Beogradu izbio puč 27. marta, te svrgnuto namesništvo, kralj Petar II je samostalno vladao, da bi posle svega 20 dana bio prinuđen da napusti zemlju.

On je bio vladar Jugoslavije i u sve četiri ratne godine, mada je po savetu patrijarha Gavrila Dožića boravio u izbeglištvu, dok 29. novembra 1945. Skupština Josipa Broza nije ukinula monarhiju. Od tada počinje emigrantska golgota poslednjeg jugoslovenskog kralja. Do 1969. sa porodicom živi naizmenično u Londonu i u Parizu, da bi te godine odlučio da se nastani u SAD, gde sve češće poboljeva. Posle transplantacije jetre, preminuo je u Americi 3. novembra 1970, a imao je svega 48 godina.
Kralj Petar je, za života, napisao memoare, objavljene u NJujorku.