ZLOčINAC DOVEO ćIRU U BOSNU

“GLAVNI GLUMAC” RATNOG SNIMKA ATIFA DUDAKOVIćA DANAS U FUDBALSKOM SAVEZU BIH
• Hamdija Abdić, poznatiji kao Tigar, koji je učestvovao u streljanju zarobljenika u Izočiću 1994, član je Izvršnog odbora FS-a u Sarajevu i ključni pregovarač za dolazak Miroslava Blaževića na mesto selektora

Hamdija Abdić poznatiji kao Tigar, nekadašnji oficir Petog korpusa Armije BiH i “glavni glumac” iz poslednjeg filma Atifa Dudakovića na kojem se vidi kako bivši komandant tog korpusa naređuje streljanje zarobljenika, danas je član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH i odlučuje o svim bitnim pitanjima vezanim za taj sport u ovoj državi!
Iako je Abdić u Savezu angažovan već godinama, ovaj podatak dobio je na značaju tek nakon što su objavljeni snimci na kojima je Tigar zajedno sa Dudakovićem i Mehurom Selimovićem označen kao glavni junak. Zbog svega, fudbalski radnici, političari, ali i celokupna javnost u Republici Srpskoj smatraju da Abdića treba “naglavačke isterati iz fudbala BiH”. Osim toga, Abdić je pre dve godine, zajedno sa Emirom Pivićem, osuđen na dve godine zatvora zbog nasilništva, reketiranja i nanošenja teških telesnih povreda. Kaznu, međutim, još nije odslužio.

POPOVIć: Nije prvi put

Politički analitičar Gostimir Popović ukazuje i na druge slučajeve angažmana osoba koje su umešane u ratne zločine, a nesmetano obavljaju funkcije u sportu, kulturi i drugim oblastima.
– Stjepan Kljuić je bio predsednik Olimpijskog komiteta, a Dragan Vikić predsednik DŽudo saveza BiH. Obojica se dovode u vezu sa zločinima u Dobrovoljačkoj ulici, tako da me slučaj Hamdije Abdića nimalo ne čudi. Sve ovo zahteva veći angažman ne samo sportskih funkcionera, nego i političara jer ta praksa mora da se prekine – upozorava Popović.

Sagovornik “Vesti” iz Fudbalskog saveza BiH, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je Abdić praktično nedodirljiv.
– Uvek učestvuje u kreiranju svih bitnih pitanja u fudbalu BiH, a odigrao je i ključnu ulogu u dovođenju Miroslava – ćire Blaževića na mesto selektora fudbalske reprezentacije. Bilo je nekoliko pokušaja da se Abdić smeni, jer se radi o čoveku koji ima hipoteku kriminalca i zločinca, ali to je uvek bilo stopirano, na ovaj ili onaj način. Teško je, zato, poverovati da će i ova afera sa snimcima uticati na njegov angažman u fudbalu – objašnjava naš sagovornik.
Ipak, član Predsedništva Fudbalskog saveza BiH Bogdan čeko očekuje da će posle objavljivanja snimaka doći i do smene Abdića.
– Uveren sam da to neće ni pokretati neko iz FS RS-a, nego upravo predstavnici Fudbalskog saveza Federacije. To je pre svega njihov problem i prvi koji bi trebalo da reaguje je predsednik FS BiH Sulejman čolaković. činjenica je da Abdić sedi na sednicama. Šta mislite, kako bi bilo da je danas u Izvršnom odboru neko od naših ratnih lidera? Da sad ne navodim primere koga bismo sve mogli da delegiramo – izjavio je čeko.

Atifove čestitke

Prema dotad neobjavljenom snimku koji je pre nedelju dana pustila TV RS, Dudaković je tog 9. jula 1994. u Izačiću kod Bihaća naredio streljanje zarobljenika – dvojice iz redova Fikreta Abdića i jednog Srbina iz Vojske RS Krajine. Kada je Dudaković pitao: “Jeste li ih poubijali?”, na snimcima se moglo videti da njegovi vojnici vuku tela zarobljenika i čuje se i komentar: “Imam reći da mi je drago što su ova krmčad pobijena!” Dudaković zatim čestita Hamdiji Abdiću koga predstavlja kao “glavnog glumca” filma koji je, kako je rekao, režirao on sam.

“Vesti” su juče pokušale da stupe u kontakt i sa Hamdijom Abdićem, ali i predsednikom FS-a Sulejmanom čolakovićem, ali oni nisu odgovarali na pozive.
U međuvremenu, ova situacija izaziva i reakcije političara. Predsednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica za “Vesti” kaže da je ogroman broj ratnih bošnjačkih vođa “najnormalnije uključen u razne društveno-političke tokove”.
– U zemlji čuda, zvanoj Bosna, sve je moguće, pa i da Hamdija Abdić Tigar vedri i oblači fudbalom! To je jasan bošnjački scenario jer njihovi ratni kadrovi vode glavnu reč u svim porama života. Što se konkretnog slučaja tiče, srpski predstavnici u FS BiH bi morali da pokrenu proceduru Abdićeve smene. To mora biti samo početak velikog posla isterivanja svih “tigrova”, “lavova” iz zajedničkih institucija – kaže Mihajlica.