Zatresao se Melburn

zatresao-se-melburn

Youtube/Seeker

Mnogi stanovnici Melburna osetili su u nedelju uveče u 23.41zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihterovoj skali. Epicentar potresa bio je u Sanberiju, na oko 40 kilometara severozapadno od centra grada, a iako nije reč o jakom zemljotresu, dobro je prodrmao celu metropolu i probudio na hiljade ljudi.

Geološka institucija „Geoscience Australia“ saopštila je da se potres dogodio na dubinu od tri kilometra i da se osetio širom Viktorije, od Bendiga pa sve do Olburija i Vodonge na severu, ali čak i južno na Tasmaniji. U Melburnu i okolini više od 22.000 ljudi kontaktiralo je agenciju i prijavilo da je osetilo potres.

Glavni naučnik Centra za seizmološka istraživanja Adam Paskal kaže da je to bio zemljotres najveće magnitude čiji je epicentar bio u široj gradskoj oblasti Melburna još od 1902. godine.

Zemljotres nije pričinio materijalnu štetu, ali se osetio kao da je bio veće jačine jer se dogodio prilično plitko i u blizini grada, objasnio je ovaj stručnjak.

– Ovaj zemljotres je bio oko 100 puta manji od onog iz septembra 2021, ali je bio mnogo bliži Melburnu. Zato se osetio kao da je sličnog intenziteta, ali je trajao kraće – naglasio je Paskal za ABC.

U poslednjih pet godina, u Viktoriji su zabeležena još četiri potresa jača od tri stepena po Rihteru, uključujući onaj jačine 5,9 stepeni severno od mesta Roson, koji je 2021. izazvao lokalizovanu štetu.

Biro za meteorologiju saopštio je da nema pretnje od cunamija za australijsko kopno i ostrva kao rezultat zemljotresa, a seizmolozi kažu da je u narednim danima moguće da će uslediti i nekoliko manjih potresa.

Detaljnije