Blago tradicije i kulture

blago-tradicije-i-kulture

J. G.

Prvi ansambl folklora CŠO “Sveti Jovan krstitelj“ Dapto

U subotu, 27 maja, u sali Crkveno-školske opštine Sveti Jovan krstitelj u Daptu, zapadnom predgrađu Vulongonga, održan je tradicionalni folklorni festival u organizaciji lokalne folklorne grupe „Ravna Gora“.

Na 19. po redu festivalu učestvovalo je 10 folklornih grupa sa 23 koreografije kroz koje su učesnici predstavili mnogobrojnoj publici razne i raskošne narodne nošnje i igre iz svih srpskih krajeva. Velika sala CŠO u Daptu bila je tesna da primi sve koji su došli da prisustvuju ovom skupu narodnih igara.

Raskoš narodnih nošnji i tradicionalnih igara

– Bilo je to veče koje će svima ostati u dugom pamćenju, ne samo zbog odličnog programa, već i zbog druženja dece, mladih, njihovih roditelja i gostiju sa svih strana. Hvala našoj omladini na divnim trenucima, svima koji su došli na festival, kao i svima koji su vredno radili u pripremi te večeri i brinuli da sve protekne na najvišem nivou – rekao je za „Vesti“ parohijski sveštenik u Daptu, jerej Nikola Kovačević.

Otac Nikola je u ime domaćina izrazio i veliku zahvalnost mnogobrojnoj publici i gostima.

Najmlađa folklorna grupa iz Dapta

– Hvala svima koji su došli da podrže našu mladost i budućnost, kao i svim učesnicima koji su prikazali narodne igre i nošnje iz svih krajeva u kojima živi srpski narod i koji se ne odriču svoje tradicije, korena i kulture. Daće Bog da nas sledeće godine bude u još većem broju.

Jerej Nikola Kovačević ponosan na svoje folkloraše

Ovogodišnji Folklorni festival u Daptu otvorili su sveštenik Nikola, predsednik CŠO u Daptu Rade Đukić i predsednica folklornog društva Anđela Nenadić.

Ravnogorke – grupa CŠO “Jovan Krstitelj” Dapto

Pored domaćih folkloraca, u programu su učestvovali gosti iz Srpskog centra u Bonirigu, Akademija „Krug“ iz Sidneja, CŠO Sveti Nikola Blektaun, CŠO Sveti Jovan Krstitelj Vulongong, KUD „Izvor“ Liverpul, CŠO „Sveti Stefan“ Ruti Hil i KUD „Karađorđe“ iz Rosmora.

Voditeljka programa bila je Nina Dabić, koja je taj zadatak besprekorno obavila.

Prepuna sala u Daptu

Posle nastupa folklornih društava i ansambala, usledilo je veliko narodno veselje uz bogatu trpezu  i razna pića, koje su pripremili vredni domaćini iz Dapta.

Crkva Svetog Jovana krstitelja

Ako vas put nanese u pomenutu varošicu nedeljom ili o praznicima obeleženim crvenim slovom, obavezno navratite u ovu našu srpsku svetinju, crkvu Svetog Jovana krstitelja, na adresi 20 Dale St, Dapto.

Detaljnije