Mekgauan podneo ostavku

mekgauan-podneo-ostavku

EPA/RICHARD WAINWRIGHT

Mark Mekgauan

Kao grom iz vedrog neba u ponedeljak je odjeknula vest iz Perta da premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan podnosi ostavku! Lider laburista u ovoj australijskoj državi sazvao je konferenciju za medije na kojoj je objavio da će se povući ne samo sa čela vlade, već i iz politike.

Okružen ministrima i drugim partijskim kolegama, Mekgauan je rekao da mu je bila čast da tokom skoro tri decenije na različitim funkcijama služi stanovništvu Zapadne Australije, dodajući da se oseća iscrpljeno i istrošeno.

– Moja karijera je otišla daleko izvan onoga što sam ikada mogao da zamislim. Zapadna Australija mi je pružila priliku života – rekao je Mekgauan, zahvaljujući se porodici, saradnicima i glasačima.

Odlazeći premijer je istakao i da je posao koji je obavljao bio „nemilosrdan i svakodnevno sveobuhvatan“, te da više nema „energije i volje da nastavi dalje“.

– Istina je da sam umoran, izuzetno umoran. U stvari, iscrpljen sam od svega – rekao je Mekgauan.

Odluku da odustane, kako kaže, nije doneo olako, ali se „mnogo toga nagomilalo tokom vremena“. Naročito je podvukao da po prirodi nije bio borbena osoba, a dugo vremena je obavljao „konfrontirajuću funkciju“.

Govoreći o svom učinku na položaju premijera Zapadne Australije, na koji je došao posle izbora 2017. godine, Mekgauan je posebno istakao ekonomiju, pre svega povećanje udela Zapadne Australije u raspodeli prihoda od nacionalnog GST poreza.

Takođe, govorio je o svom doprinosu u razvoju sektora transporta i saobraćaja, unapređenju bolnica, donošenja zakona o eutanaziji,kao i ekološke inicijative i poboljšanje obrazovanog sistema.

– Sve to me je u kombinaciji sa godinama kovida potpuno iscrpelo. Ubeđen sam da laburisti mogu da dobiju i na narednim izborima 2025, ali jednostavno, nemam energiju ili entuzijazam koji su potrebni da nastavim da budem premijer – dodao je.

Građani Zapadne Australije i istorija upamtiće ga kao lidera koji je za vreme pandemije uveo jedne od najstrožih mera, ne samo na kontinentu, već i globalno.

Zapadna Australija je bila najduže zaključana i izolovana država, sa drakonskim merama zabrane kretanja, a kasnije i sa obaveznom vakcinacijom kojom su svi državni službenici, ali i zaposleni u drugim industrijama bili uslovljeni da bi mogli da nastave da rade svoje poslove.

Uprkos tome, u jednom periodu poandemije dostigao je neverovatan lični rejting od neverovatnih 91 odsto biračkog tela koji je u njega verovao, u poređenju sa liderom liberala. Ubedljivo je dobio i izbore 2021. godine, ali je kasnije njegova popularnost opala i danas više nije tako izražena.

Ipak, Mekgauan kaže da je ostvario ono što je želeo kada je došao na mesto premijera.

– Kada sam izabran imao sam ambicije za ovu državu. Želeo sam da Zapadna Australija postane najjača i najuspešnija australijska država. Želeo sam da postanemo ekonomski diversifikovaniji i da imamo najjače javne finansije. Hteo sam da bude socijalni reformator sa značajnim dostignućima u očuvanju i zaštiti životne sredine, da pružim građanima kvalitetne javne usluge i dugoročnu infrastrukturu za budućnost. Stojim ovde danas i znam da je naša država u poziciji koju sam nameravao da postignem – naglasio je odlazeći premijer Zapadne Australije.

Mekgauan je prvi put ušao u Parlament Zapadne Australije kao poslanik za izbornu jedinicu Rokingem 1996. godine. Lider laburista je postao 2012. i posle pet godina u opoziciji postao je premijer 2017. i na toj poziciji se zadržao šest godina.

Ovaj 56-godišnji političar je je na kraju istakao da „ne žali ni zbog čega“, kao i da još ne namerava da ide u penziju. Kada se dobro odmori i oporavi, veli potražiće nešto drugo čime će se baviti…

Kandidati za naslednika

Mekgauan je rekao i da je odlučio da se povuče čak 20 meseci pre narednih izbora kako bi svom nasledniku omogućio da se „zacementira“ na položaju. Ko će ga naslediti na funkciji odlučiće rukovodstvo Laburističke stranke za Zapadnu Australiju koje sada treba da izabere novog lidera.

Kako navodi većina političkih izveštača iz Perta, glavni kandidati za mesto premijera Zapadne Australije su sadašnji Mekgauanov zamenik Rodžer Kuk i aktuelna ministarka zdravlja Amber-Džejd Sanderson.

Hvalospevi saveznog premijera

Premijer Australije Entoni Albaneze nije štedeo komplimente i hvalospeve na račun Mekgauana.

– Vodio je Zapadnu Australiju po svojim uslovima i kao svoj čovek. Bio je veliki premijer ponosne države, izvanredan lider laburista Zapadne Australije i prijatelj od poverenja. Iznad svega, Mark će ostati upamćen po tome što je bezbedno vodio ljude u svojoj državi kroz jednu od najizazovnijih kriza u istoriji naše nacije. U neviđenim vremenima, Mark se uvek držao svojih ubeđenja i uvek je nastojao da uradi pravu stvar – rekao je Albaneze.

Kraj kulta jedne ličnosti

Za razliku od partijskih kolega, suparnici nemaju mnogo lepih reči za Mekgauana.

– Politika Zapadne Australije sada će se transformisati. Neće više biti politike jedne osobe, kulta ličnosti čoveka koji je isisao kiseonik iz političke debate u državi. Sve se u njegovom mandatu vrtelo samo oko njega – rekla je liberalna senatorka Linda Rejnolds.

Mekgauanov dugogodišnji kritičar, rudarski magnat Klajv Palmer rekao je da je Zapadna Australija pretrpela „godine zanemarivanja“, a na tviteru je objavio samo kratku, ironičnu poruku: „Gudbaj, Mekgauan. Gudbaj“. Odlazeći premijer i Klajv Palmer su inače završili i na sudu zbog obostranih kleveta i obojica su morali da plate kazne za svoje prekršaje.

Detaljnije