ZACRVENEO se Leskovac

 

Taman su se leskovački proizvođači paradajza osvestili od udara konkurencije s juga – iz Albanije, a dobili su „nož u leđa“ iz sopstvenog kraja.

 

Cena paradajza na kvantaškoj pijaci u Leskovcu pala je sa 60 na 10 do 20 dinara po kilogramu za nepunih nedelju dana, zbog čega su neki proizvođači morali da paradajz bace niz Južnu Moravu.

 

Predstavnik zemljoradničke zadruge „Zelena zvezda“ iz leskovačkog sela Vinarce Nenad Antanasović rekao je za agenciju Betu da je uzrok takvog stanja ponuda i tražnja na tržištu.

 

– Paradajz je u plastenicima naglo sazreo, jer su mu pogodovali vremenski uslovi, pre svega visoke temperature, pa su svi ođednom izneli robu na tržište. Svakog dana cena je padala za po deset dinara i zaustavila se, nadam se, na 10 do 15 dinara – rekao je Antanasović i demantovao glasine da je došlo do uvoza velikih količina ove nezaobilazne namirnice na trpezama.

 

On je dodao da je svuda u Srbiji situacija ista – u Šapcu, Trsteniku i u Vojvodini.

– Možda je ova katastrofa mogla da se spreči, da se bere planski, ali kod nas je sve stihijski. Zbog toga su neki proizvođači bacali paradajz u reku, uglavnom onaj manje kvalitetniji – dodao je Antanasović.

 

Kilogram paradajza se prošle godine u ovo vreme prodavao po ceni od 30 do 40 dinara.