Za struju i gas 250 dolara

za-struju-i-gas-250-dolara

EPA

Premijer Dominik Perote

Vlada Novog Južnog Velsa ponudila je 250 dolara gotovinskog bonusa, domaćinstvima koja provere da li im dobavljač energije daje najbolju ponudu, što je veliko obećanje uoči izbora narednog meseca.

Porodice i pojedinci koji koriste veb-stranu Service NSW, da bi proverili da li je cena energetske kompanije konkurentna, dobiće jednokratnu uplatu od 250 dolara koju mogu da iskoriste za plaćanje računa, izveštava Dejli Telegraf.

Inače, ova veb-stranica ima besplatnu opciju, koja omogućava upoređivanje usluga električne energije i gasa za domaćinstva i mala preduzeća.

Jednokratna isplata biće dostupna od jula i može da se koristi bez obzira da li odlučite da promenite dobavljača energije ili ostanete kod starog.

Očekuje se da će oko dva miliona korisnika prihvatiti ponudu, što će vladu koštati oko 500 miliona dolara.

– Iznos od 250 dolara bi olakšalo domaćinstvima da promene dobavljača i snose rastuće troškove života – rekao je premijer Dominik Perotet.

Pored toga, premijer je rekao da će reizabrana vlada smanjiti račune za energiju ne samo za 250 dolara, već i pomoći domaćinstvima da ostvare do 400 dolara dodatne uštede prelaskom na bolju ponudu.

Program “Enerdži Bil Sejver“ omogućiće domaćinstvima da dobiju 250 dolara od svojih računa za energiju jednostavnim upoređivanjem aktuelnog ugovora o energiji.

Takođe bi mogli da otključaju do 400 dolara dodatne uštede prelaskom na ugovore koji imaju nižu cenu.

Ovo će građanima biti dostupno od 1. jula do 31. decembra.

Vlada ističe da promena distributera od ovog momenta do 1. jula neće sprečiti domaćinstva da budu kvalifikovana za 250 dolara, ukoliko ponovo traže promenu kada program bude pokrenut.

Lider laburista NSW, Kris Mins, nazvao je podsticaj “rasipanjem gotovine“ nakon čega će “uslediti godina stalnog povećanja računa za struju“.

– Vlada vam nije rekla da je to jednokratna isplata. Očekuje se da će u narednih 12 meseci cena struje skočiti za dodatnih 30 odsto. Mislim da će se mnogi poreski obveznici u NSW zapitati: “Zašto ste uopšte prodali elektrane?“ Ovo je priznanje da je nepromišljena vladina agenda privatizacije razbila kućne budžete – rekao je Kris Mins.

Detaljnije