Matica živi u srcu

matica-zivi-u-srcu

Lična arhiva

Ne zaboravljaju korene: Učesnici priredbe u Nju Džersiju sa protom

Iako hiljadama kilometara daleko od matice, Srbi širom SAD i Kanade ne zaboravljaju svoje korene. Zato tradicionalno obeležavaju praznik posvećen Svetom Savi, ocu srpske duhovnosti, kulture, utemeljivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Tako je i ove godine bilo u američkoj saveznoj državi Nju Džersi, gde su članovi Kulturno-umetničkog društva Drina, osnovanog devedesetih godina prošlog veka u okviru Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Patersonu, organizovali proslavu.

Prvog dana posle službe u crkvi, KUD Drina je izveo svoj program, dok su se mališani predstavili recitacijama. U svečanoj atmosferi, kako i dolikuje obeležavanju imena jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije, kumovi slave podelili su paketiće svim učesnicima programa i najmlađim članovima zajednice, čiji su radost i osmeh ispunili srca svih prisutnih.

Kumovi slave su bili Zoran Ramić i Vesna Vučković, a kumstvo za sledeću godinu preuzela je porodica Olga.

KUD Drina je za kratko vreme posle osnivanja pre tri decenije, okupio veći broj dece i omladine, pa je njihov broj u folklornom ansamblu stizao i do 100 članova, a sada ih je 98 raspoređenih u četiri grupe.

Rukovodioci ansambla su Nikola Koprivica, dugogodišnji član Univerzitetskog akademskog kulturno-umetnicckog društva “Sonja Marinković” iz Novog Sada, Rebeka Fijorini, dugogodišnji član ansambla Tamburica iz Pitsburga, muzički pedagog i korepetitor ansambla je etnomuzikolog Milan Majstorović dugogodišnji član ansambla Frula iz Beograda.

Uporedo sa počecima rada “Drine” počinje i Festival srpskog folklora na Srpskom imanju u Nju Džersiju, na kojem su do sada ugostili više od stotinu srpskih ansambala i 1.000 igrača.

To je učinilo festival postane poznat među našim ansamblima u Americi i Kanadi, ali i među drugim etničkim zajednicama u Americi pa su na njemu nastupili grčki, makedonski, rumunski ansambli.

Svi uz slavski kolač
Mališani uz slavska obeležja

Da zaigramo u Srbiji

– Kao što smo bili dobri domaćini na našem festivalu trudili smo se da budemo i dobri gosti gde god da smo nastupali širom Amerike i Kanade i da na najlepši mogući način predstavimo svoju tradicionalnu kulturu, kroz pesmu i igru. Velika želja nam je da nastupimo u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, prostorima Srpske krajine i pokažemo našoj braći i sestrama kako se trudimo da sačuvamo našu tradiciju i ne zaboravimo svoje korene, ko smo i odakle smo i da se trudimo svom snagom da podižemo pozitivnu sliku o srpskom narodu u Americi – kazao je Nikica Marković.

Najmlađi folkloraši KUD Drina

Praznici nas zbliže

Proslave praznika uvek su prilika za dodatno zbližavanja članova zajednice, ali obeležavanje Svetog Save ima poseban značaj i simboliku. Savindan je proslavila i srpska zajednica nešto severnije, u Kanadi, u Vankuveru. Posle večernje službe, održana je svečana akademija u velikoj sali Crkve Svetog Save, a posle svečane večere koju su pripremile članice Kola srpskih sestara “Sveta Petka”, predavanje o značaju Svetog Save za Srbe i njegovom nasleđu, održao je otac Vuk Milišić.

Posle toga su nastupile folklorne grupe “Gradina” i “Vuk Karadžić” sa ansamblima veterana, kao i privim, drugim i trećim ansamblom, koji su iskazali svoje raskošno umeće. Dan kasnije, posle svete liturgije, organizovan je i svečani ručak.

U obeležavanju slave, učestovala su deca iz srpske škole pri Crkvi Svetog Save sa kojima su predivan program spremile vredne učiteljice pod vođstvom Dragane Kuzmanović. U najboljem svetlu, predstavio se i hor “Stevan Mokranjac”, koji vodi Adriane Zaharović.

Lepota igre i nošnje
U Vankuveru zaigrali i veterani

Detaljnije