Jedna sasvim (ne)obična francusko – srpska veza

Načinom na koji je postavljena ova izložba Galerije Matice srpske zapravo, govori francuski.

Najnovija tendencija da se postavke o značajnim ljudima i događajima realizuju kroz prizmu takozvanih običnih ljudi, sve vreme vas drži u iluziji da ne izlazite iz romana o jednom izuzetnom francusko-srpskom paru.

„Često smo skloni da zapostavljamo te male, nevidljive ljude koji čine u stvari velike gestove, za one koji su u prvom planu“, kažedr Dijana Metlić.

Dominiraju vrhunski radovi Cuce Sokić, i kultna slika Bogdana Šuputa „Kabare Boule Blanche iz 1939. godine, te eksponati koje još ni srpska publika nije videla, a kroz ovu priču izložbu provlače se Sartr, Žene, Đakometi i srpski intimisti u Parizu. Slike, autentični predmeti, narativni hod, istorija se otima prošlosti.

„Možda je najteži deo bio sastaviti konačan izbor eksponata i osmisliti na koji način, rekao bih, dramsku priču izneti muzeološki tačno i muzeološki jasno“, kaže kustos Nikola Ivanović.

Izložbu „Jedna sasvim neobična priča“ Olge Kešeljević i Mark Barbeza kojoj su prisustvovali i diplomatski predstavnici više zemalja, otvorila je direktorica Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski. Direktorica galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski istakla je da ova izložba baca sasvim novo svetlo na odnose Francuske i Srbije tokom 20. veka.

Posebnu autentičnost donelo je pojavljivanje rođaka Olge Kešeljević, Kristof, koji je sećanje na svoje pretke i vreme, izložbu sasvim izmestio iz klasičnog. Publika nije krila emocije.

Ova izložba je sjajan srpski pečat na kulturna događanja u Parizu. Veliki značaj ove izložbe krije se i u tome što je Parižanima ubedljivo pokazala u kolikoj je meri njihova savremena istorija kulture vezana za Srbiju, a da ono što zovemo francusko-srpskim prijateljstvom, ima korene u životnim vezama pripadnika dva naroda. Sa druge strane, nakon nekoliko izvrsnih francuskih izložbi, a pre onih koje nas tek očekuju, Galerija Matice srpske se u gradu svetlosti pozicionirala kao vrhunski svedok umetnosti iz Srbije.

Detaljnije