Za Krku od srca

Na dobrotvornom pikniku u Srpskom centru u Bonirigu za obnovu manastira Krka sakupljeno je više od 21.000 dolara. Ova vredna suma prikupljena je tokom samo jednog dana druženja Srba Sidneja na imanju Centra, gde su za njih organizovani zabava uz pesmu i muziku i takmičenja u malom fudbalu i boćanju.

Na početku susreta, protojerej đuro đurđević govorio je prisutnima o životu monaha i radu Bogoslovije u Krki. On je, takođe, podsetio, da se akcija za Krku ne završava ovim, jednim danom, već da svi koji žele da se pridruže mogu da ga pozovu na telefon: 0414 534 012. Tokom nedeljnog popodneva, u velikoj sali Centra nastupila su deca folklorne grupe „Izvor“ koja, pod vođstvom koreografa Rajka Dobre, deluje pri ovdašnjem Pokretu srpskih četnika Ravna gora. Program su vodili Jovo Rnjak i Marija Novaković, a pevali su Marinko Miletić i Gara. Organizatori izražavaju posebnu zahvalnost svima koji se se odazvali pozivu da dođu i pomognu monasima u zavičaju.

Pobednici na turnirima

Na turniru u malom fudbalu, prva je bila ekipa „Ravnih kotara“, drugo mesto pripalo je „Tesli“, a treće „Jovanu Raškoviću“.
Prvo mesto u boćanju osvojili su Todor Drča, Stevo Šimpraga, Marinko Pozder i LJubo Kljajić. Iza njih bila je grupa koju su sačinjavali: Boško Pupovac, Mlađo Kožul, Branko Gagić i Bogdan Bogovac.

Po rečima Jovana čubrila, međutim, gorak ukus ostavila je nezainteresovanost ovdašnjih srpskih organizacija i crkveno-školskih opština za akcije ovakve vrste.
– Jedno je kad klubovi i druge organizacije priređuju zabave u korist svojih fondova. Tu se svako bori na svoj način da obezbedi dovoljno novaca za rad i da bi opstao u ovoj zemlji. Ali, kada se radi o opštoj srpskoj stvari, posebno akcijama za otadžbinu, onda bismo, moje je mišljenje, mogli da pokažemo više jedinstva i smisla za saradnju. Uoči ovog humanitarnog piknika poslali smo pozive za učćešće svim srpskim organizacijama i crkveno-školskim opštinama Novog Južnog Velsa.

Niko se nije odazvao. Jednako kao i ranije, kada smo sakupljali novac za Pećku patrijaršiju i ambulantu „Sveti Luka“ u Banjaluci. Ako pozivamo folklornu grupu za jednu običnu zabavu, ne mora niko da je pošalje, ali ako su u pitanju dobrotvorni ciljevi, onda je to nešto sasvim drugo. Naša akcija uspela je i ovog puta, ali bih, čini mi se,voleo i da smo sakupili manje novca, a da je više srpskih organizacija ovde bilo na okupu – veli čubrilo.