Vlastodršci i marionete

Bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću prosleđene su u ćeliju u Ševeningenu ovih dana dve neprijatne vesti. Sudsko veće odbilo je njegov zahtev da bude pušten na privremenu slobodu do početka suđenja, dok je Sekretarijat tribunala doneo odluku da će optuženi delimično morati da snosi troškove svoje odbrane sam.

čim se predao Haškom tribunalu, neposredno pošto mu je istekla predsednička funkcija, Milutinović je uz garancije naše vlade podneo zahtev za privremeno puštanje na slobodu. U Hagu se garancije vlade uzimaju kao uslov za razmatranje ovakvih zahteva, ali se tužilaštvo od početka protivilo da se bivšem predsedniku Srbije i nekadašnjem ministru spoljnih poslova, ambasadoru u Atini i jednom od najuticajnijih ljudi u Srbiji, odobri ova privilegija. Oni pre svega ističu da se Milutinović uopšte nije predao sam, već da je tri godine proveo kao predsednik Srbije, znajući za svoju optužnicu. Predao se tek kada je bio siguran da će ukoliko to ne uradi sam biti uhapšen, tvrdi tužilaštvo.

Osim toga da bi bio pušten na privremenu slobodu, po oceni tužilaštva morao bi mnogo „konkretnije da sarađuje“ sa istražnim organima što se tiče svog slučaja. Još prilježnije morao bi da se istakne, to se samo po sebi podrazumeva, u ličnom doprinosu procesu stoleća, znači da pruži još neke informacije koje tužilaštvu nedostaju da bi efektno izveli završnicu na Miloševićevom suđenju.

Argumenti tužilaštva

Iako, prema pouzdanim izvorima, Milutinović insistira na svojoj ulozi marionete u vreme svog staža kao predsednika Srbije, dok je Milošević bio predsednik Jugoslavije, tužilaštvo smatra da je on bio na ključnom i visokom položaju, pa da i zbog toga ne bi mogao da uživa privremenu slobodu. Ovoga puta sudsko veće privolelo se stavu tužilaštva i odlučilo onako kako je tim na čelu sa Karlom del Ponte tražio. Sličnu odluku je prethodno donelo i kad su u pitanju Ojdanić i Šainović koji su tražili isto što i Milutinović sa kojim su na zajedničkoj optužnici za zločine na Kosmetu.

Milutinović je do sada uvek kad se obraćao sudskom veću, tražio privatne sednice, ali je posle ovih nepovoljnih vesti odlučio da javno progovori:

“ Koja je uloga nas kao optuženih? Da li smo mi marionete koje treba da ćute i da zavise od sposobnosti ili nebrige naših advokata “ pitao je Milutinović na Statusnoj konferenciji, a od sudije Robinsona zatražio je „privatni sastanak“.

Mnogo je njih koji ga nisu baš najbolje shvatili mada se vidi da je nekadašnji predsednik poznat po tome da se nije mnogo mešao u svoj posao, „zabrinut“ kako je i rekao sudiji Robinsonu. Očigledno da mu u Hagu ne ide onako kako se nadao.

Dva stana, džip i penzije

Razmotrivši Milutinovićevu finansijsku situaciju, sekretarijat tribunala odlučio je da optuženi manji deo troškova odbrane može i sam da plati. Tribunal će kao i svakom drugom plaćati radne sate, dnevnice i putne troškove Milutinovićevih branilaca Britanca Džona Livingstona i beogradskog advokata Radoja Stefanovića, tokom suđenja. Optuženi će, međutim, slično kao i Šainović, morati da snosi troškove od ukupno 3.487 sati istraživačkog i pravničkog rada do početka suđenja. Ovi sati računaju se po nižoj haškoj tarifi: oko 30 evra na sat, pa bi Milutinović morao da nađe negde oko deset hiljada evra kako bi se njegovi branioci potkovali činjenicama koje mu idu u prilog.

Ali, do ove odluke Sekretarijat je došao razmatrajući šta sve optuženi ima u svojini. Kako je zapisano u dokumentima, Milutinović poseduje stan od 220 kvadrata u Beogradu, koji po haškim procenama vredi 332 hiljade evra. U istoj zgradi je i garaža od 31 kvadrata procenjena na još deset hiljada evra. Džip „grand čiroki“ star deset godina procenio je sam optuženi. Po njegovoj proceni, ovaj stari auto mogao bi da se proda za svega osam hiljada evra.

Haški službenici utvrdili su da i Milutinovićeva supruga poseduje stan od 106 kvadrata, koji je nasledila od roditelja prošle godine koji vredi 159 hiljada evra.

Prema rešenju Fonda za penzijsko osiguranje, Milutinović je stekao pravo na invalidsku penziju od 366 evra, ali očekuje i odluku o tome da li ima pravo da prima penziju kao bivši predsednik Srbije. Supruga optuženog zaposlena je kao predsednik upravnog odbora jedne javne fondacije i dobija mesečnu platu od oko 500 evra, navodi se u odluci sekretarijata.

Sekretarijat nije uspeo da utvrdi da li možda bivši predsednik Srbije koji je važio za imućnog čoveka, pored nekretnina u Beogradu, ima i neku gotovinu. Cene u Hagu su jako visoke, pa svaki evro u džepu dobro dođe.

————————————————-

Još nije odobreno ispitivanje Miloševića i Šešelja
Hag, 6. juna (Beta)

Haški tribunal još nije odobrio vlastima u Beogradu da u njegovom pritvoru saslušaju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, saznaje Beta u Hagu.

Portparol Tribunala Džim Lendejl izjavio je za Betu da u Hag nije stigao zvaničan zahtev vlade u Beogradu za saslušanje Miloševića.

Lendejl je rekao da je zahtev srpskih vlasti da ispitaju Vojislava Šešelja juče stigao u Haški tribunal i da se trenutno razmatra, ali da nikakva odluka još nije doneta.