VLADA KREDITIRA TAJKUNE

U paketu mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize, predviđeno je da banke uz pomoć države odobre privredi i građanima kredite vredne oko 122 milijarde dinara. U okviru tog paketa oko 40 milijardi dinara kredita predviđeno je za povećanje likvidnosti privrede. Na deo tog kolača računaju i trgovinski lanci kojima je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, nedavno i potvrdio da će moći da koriste povoljne kredite sa rokom vraćanja do godinu dana.

On je objasnio da je reč o kratkoročnim obrtnim sredstvima za poboljšanje likvidnosti kako bi preduzeća premostila vreme u kojem ne mogu da naplate dugovanja.
Ekonomista Milan Kovačević smatra da je suludo davati novac koji će kao kredite moći da koriste i trgovinska preduzeća.

– Prvo, nije sigurno na koji način će trgovinski lanci potrošiti taj novac, da li za isplatu dobavljačima ili pak, za isplate zaposlenim ili ko zna gde. Neodrživo je da se država meša u likvidnost trgovinskih lanaca – smatra dr Kovačević.
Na kraju će novac koji ide politički i ekonomski moćnim trgovinskim lancima plaćati građani.
– Poreski obveznik koji plaća osam odsto porez na hleb, finansiraće likvidnost trgovinskih lanaca. Ne vidim ništa dobro u toj odluci države – ocena je dr Kovačevića.

Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine kaže da je reč o velikoj obmani.
– Postavlja se pitanje ko će dobiti taj novac i ko će kontrolisati kako se troši? Najveći trgovci će dobiti pare da bi finansirali proizvodnju. A šta ako ti najveći trgovci imaju svoju proizvodnju u agraru. Znači, oni finansiraju svoje proizvođače. To je van zdrave pameti – ističe Papović.
Prema njegovim rečima, građani će finansirati te kredite, a i dalje će plaćati najskuplju robu i namirnice.