Vašar u komšiluku

U prvi mah u vašarskoj atmosferi uživao je samo komšiluk iz kraja. Aber o tome da se u uličici u centru grada svakog leta organizuju sadržaji za dobro raspoloženje proširio se daleko, pa je posetioca sve više.

Dolaze da se zabave, ispričaju, poigraju, neki da prodaju, a drugi da kupe po simboličnim cenama maštovite rukotvorine.

Osmogodišnja Ivona uživa u igračkama, slikama. Kaže da na vašaru ima mnogo sadržaja i da se lepo zabavlja.

Svetlana Ilić koja je došla sa ćerkom Natalijom misli da je inicijativa žitelja ulice primer da organizaciju događaja u gradu mogu da preuzmu gradjani, a ne samo da se oslanjaju na ustanove u Kruševcu.

Zahvaljujući udruženju umetnika "Plavo i zlatno" i galeristima, ulica liči na mali Monmartr. U njoj slikaju gotovo svi od dece, entuzijasta pa do akademskih umetnika. Maske, slike, murale.

"Sve što je svetlo, blisko je čoveku. Ako svi težimo svetlosti, onda se nadam da će ovaj vašar živeti mnogo mnogo godina", kaže Milka Lisinac, slikar.

"Hoćemo da podržimo mlade umetnike i pravu Srpsku naivu, koja je u Kruševcu poslednjih godina sve zastupljenija.Da vratimo ljudima saznanje da žive u lepoj umetničkoj sredini i da treba da teže nečem estetskom i lepšem", kaže Duška Milosavljević, organizator.

Inicijativu građana podržala je i Turistička organizacija Kruševac, koja će ovu manifestaciju uvrstiti u ponudu grada.

"Izašli smo u susret i pomogli da se ova manifestacija treći put održi u ovom prelepom kutku koji poziva na maštanje, stvaranje i otkrivanje", kaže Maja Danilović, TO Kruševac.

Ideja je da do godine u sokače navrate gosti i slikari iz drugih gradova. Ako ono postane tesno, dobre vibracije proširiće se i u susedne ulice.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Kompletan tekst