U Sremskim Karlovcima potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru

U duhu međunarodnog prava, poštujući principe međunarodnih ugovora u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zajednički su potpisali dokument pod nazivom Povelja o srpskom kulturnom prostoru.

Povelju o srpskom kulturnom prostoru potpisali su u Sremskim Karlovcima dana 4. marta 2019. godine, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić.

Potpisivanje Povelje predstavlja opredeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva, dve vlade da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvetiteljsku politiku kao i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta. Zajedničko opredeljenje je rad na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoj savremenog stvaralaštva, što podrazumeva uspostavljanje tešnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru koja nikako ne isljučuje saradnju sa kulturama drugih naroda iz najbližeg okruženja.

Ministar Vukosavljević istakao je da Povelja koja je potpisana predstavlja izraz svesti o međusobnoj upućenosti i izraz spremnosti da se zajedno deluje na temeljnom području koje čini jedan narod, a to je kultura. On je istakao da je ovo tek početak usmerenog rada da se kulturni potencijali našeg naroda što potpunije ostvare, ma gde živeli, kao i da predstavlja izraz odgovornosti države Srbije da kroz kulturu objedinjuje svoj narod.

Ministar Natalija Trivić istakla je da čvrsto veruje da dokument koji su potpisali može i hoće dodatno da osnaži put očuvanja onog što je zajedničko i što čini osnovno polazište srpskog nacionalnog i kulturnog bića i da je srpska kultura jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina.

Svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji, prisustvovali su predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici srpskih kulturnih organizacija iz Srbije i ostali zvaničnici Srbije i RS.

Original Article