Susreti dijaspore i matice u Beogradu

Vise od 350 predstavnika srpske dijaspore iz oko 30 zemalja sveta okupilo se u Beogradu gde su preksinoc u Kolarcevoj zaduzbini poceli Uskrsnji susreti dijaspore i otadzbine pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i u organizaciji Srpske veze. Skup je otvorio predsednik Veca gradana Skupstine SRJ Dragoljub Micunovic, koji je pozdravljajuci ucesnike rekao izmedu ostalog da su se „Srbi iz dijaspore posle duzeg vremena ponovo nasli u zagrljaju slobodne otadzbine“ i pozeleo da ovaj susret bude prekretnica u odnosu otadzbine i njenih sunarodnika rasejanih po celom svetu. – Nova demokratska vlast zeli nove odnose sa srpskom dijasporom, koji nece biti bazirani na politickim, ideoloskim i finansijskim manipulacijama – rekao je Micunovic i naglasio da ljudima iz dijaspore treba omoguciti sticanje jugoslovenskog drzavljanstva, uvesti carinske i druge olaksice kako bi se ljudi osecali kao kod kuce. Ucesnike susreta dijaspore i otadzbine pozdravio je i blagoslovio poglavar SPC, patrijarh Pavle. Patrijarh je cestitajuci vaskrsnje praznike pozeleo ovom skupu srecan rad kao i da nas odnos sa svima a pogotovo sa bracom iz dijaspore bude organski i da svi funkcionisu kao jedno telo.

Svecani prijem
U Skupstini Beograda preksinoc je odrzan i svecani prijem za sve ucesnike skupa. U ime Privredne komore Srbije goste je pozdravio predsednik Rade Veselinovic, koji je naglasio da je „posle pedeset godina kako je nasa pamet proterivana iz zemlje doslo vreme da se ona u nju vrati“. Kulturno-umetnicko drustvo „Petar Kocic“ iz Celareva izvelo je prigodan umetnicki program dobrodoslice za ucesnike susreta dijaspore i otadzbine.

Izvinjavajuci se sto nije mogao da prisustvuje otvaranju skupa, predsednik SRJ Vojislav Kostunica poslao je pozdravno pismo u kojem je istakao da „ova zemlja ocekuje da je njeni raseljenici pomognu, ali ne samo kroz humanitarnu pomoc, vec i kao predstavljanje Srbije u Evropi i svetu, sto ce joj vremenom pomoci da tim kontaktima postane ekonomski i privredno samostalna. Na preksinocnom otvaranju susreta otadzbine i dijaspore skupu se od sunarodnika iz rasejanja prvi obratio dr Nenad Janicijevic iz Pitsburga (SAD), jedan od najvecih humanista, koji je ucesnicima preneo pozdrave Srpskog narodnog saveza Kongresa srpskog ujedinjenja i Humanitarnog fonda istocnoamericke eparhije SPC u SAD. On je najavio da ovih dana iz Amerike stize kontejner sa 11 tona lekova u vrednosti deset miliona dolara. Slobodan Živojinovic iz Danske pozdravio je demokratske promene u otadzbini, a dr Vera Bojic iz Nemacke istakla je da je „smena vlasti u otadzbini ulila demokratskoj dijaspori nadu u spas srpskog naroda iz ponora u koji je sve dublje tonuo. Miodrag Kulic, predsednik Srpskog saveza i udruzenja i klubova u Baden-Virtembergu, pozdravljajuci sve ucesnike ispred pomenute organizacije izrazio je ocekivanje „da ovaj skup inicira specijalno zasedanje Skupstine Jugoslavije o problemima koji su vezani za dijasporu.“ – Ako im mi ovde ne trasiramo put prema matici onda ce za koju deceniju srpski korpus biti veoma umanjen, te se moze desiti da buduci susreti dijaspore i matice budu neka vrsta komemorativnih skupova posvecenih dijaspori – opomenuo je prof. dr Kulic. Skup su, takode, pozdravili i dr đorde Jovanovic iz Belgije, kao i Slobodan Cuk iz Amerike.Skup je juce nastavio rad u odvojenim komisijama.