Sudbina Srpskog kulturnog kluba u Kanberi i dalje neizvesna

U sali CŠO Sv. Sava u Kanberi održan je sastanak grupe Srba koji se zalažu za zaustavljanje prodaje Srpskog kulturnog kluba u Mosonu. Tim povodom, oni su osnovali organizaciju kojoj su dali ime Serbian council of Canberra (Srpsko vece Kanbere) i za predsednika izabrali Ratka Milicevica, a za sekretara LJiljanu Vesic.

Na državnoj zemlji

Srpski kulturni centar u Mosonu, inace, izgraden je na državnom zemljištu, ima prostorije od oko 1200 m2, gde su velika i mala sala, prostorija sa automatima za kocku, velika i moderno uredena kuhinja i bar, veci broj kancelarija i stan. Ceo objekat je opremljen audio, vizuelnom i kompjuterskom opremom.

Prema recima Branka Jevtovica, zaduženog za kontakte s novinarima, novostvorena organizacija predstavlja srpsku zajednicu Kanbere, crkveno-školske opštine, nacionalne i sportske organizacije, a cilj joj je da Srpski kulturni centar ostane i dalje srpski i deo srpske zajednice, a da se ne proda nesrpskoj organizaciji.
– U tom cilju, Srpsko vece Kanbere ce najpre da kontaktira centralnu upravu Kluba u SAD i clanove i upravu u Kanberi u nadi da ce se, u dogovoru i obostranom razumevanju, naci zajednicko zadovoljavajuce rešenje – kaže za „Vesti“ Jevtovic.
On naglašava da se novoosnovano vece ne zalaže za interese pojedinaca, vec celokupne srpske zajednice, pa ce, u vezi s tim, uskoro i da se zvanicno obrati srpskoj zajednici saopštenjem u kome ce objaviti ciljeve i nacin svog delovanja.
Domacin Srpskog kulturnog kluba Stevan Radovanov o najnovijim dogadajima ima drugacije mišljenje.
– Za Srbe koji duže žive u Kanberi i poznaju situaciju, stvaranje ove organizacije je u najmanju ruku smešno i ironicno. Predsednik te organizacije je do nedavno bio clan uprave Srpskog (bivšeg jugoslovenskog) kluba iz Vestona. Taj klub je prodat za lepe pare, dolari su se raskrcmili i niko se tada nije zabrinuo što klub odlazi iz srpskih (jugoslovenskih) ruku. Sada su se ti isti koji su klub prodali naglo zabrinuli za sudbinu Srpskog kluba na Mosonu.
Po mišljenju Radovanova, pomenuta grupa ne predstavlja srpsku zajednicu Kanbere vec radi za interese bogatih pojedinaca koji bi u lovu u mutnom želeli da jeftino dodu do našeg kluba i da tako zarade.

Mora da se pita clanstvo

– Kada je klub stvaran, zemljište je dobijeno od države zahvaljujuci velikom broju potpisa clanova srpske zajednice. Ti isti clanovi su i zajedno finansijski pomogli da se klub podigne, tako da se može reci da je vlasnik kluba srpska zajednica Kanbere. Klub vodi Srpski kulturni klub, koji je jedna od najstarijih i najpoznatijih srpskih organizacija u dijaspori sa centralom u SAD i organizacijama širom sveta i u otadžbini. Ovaj klub u Kanberi može da proda uprava, ako se clanstvo sa time složi. Ta uprava bi trebalo onda srpskoj zajednici da objasni zašto je klub prodat, pod kojim uslovima i šta se uradilo sa dobijenim novcem – kaže LJiljana Vesic, sekretar novoosnovanog Srpskog veca Kanbere.

– Ceo slucaj ima i politicku pozadinu jer je godinama SKK bio bastion srpstva i kost u grlu komunistickim režimima i lokalnoj Jugoslovenskoj ambasadi, dok su na drugoj strani bili oni koji su u drugom klubu proslavljali Brozove rodendane i špijunirali poštene Srbe. Tacno je da je klub prošao kroz krizu i zapao u dugove. Glavni razlog je drasticno smanjenje gostiju zbog rata na prostorima bivše Jugoslavije i zbog satanizacije Srba u sredstvima informisanja – objašnjava domacin Srpskog kulturnog kluba.
Naš sagovornik naglašava da je posle perioda krize, od januara ove godine, klub je poceo da radi rentabilno i stao je na zdrave noge.
– Naš klub ce uskoro da javnosti da duže objašnjenje ovih dogadaja sa istorijskom pozadinom koja je veoma bitna. Želim ovom prilikom da se zahvalim svim Srbima nacionalistima širom Australije koji su posle prve informacije u „Vestima“ nazvali i ponudili klubu svaku vrstu podrške i pomoci – kaže na kraju Stevan Radovanov.